Pillen for å slette dårlige minner er her

Foto: (Shutterstock)

Men forskere er redde hukommelsespillen kan endre personligheten.

16.02.09 13:15

(SIDE2): Forskere har utviklet en ny pille, som fjerner uønskede minner.

Behandlingen er ment å hjelpe de med svært vonde opplevelser, og som lider under posttraumatisk stress.

Svært mange sliter med tilbakevendende minner, som fører til at livskvaliteten reduseres kraftig, og for enkelte gjør det umulig å leve et normalt liv.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Ingen føflekk
Men hukommelsespillene har ikke bare ført til begeistring, melder dailymail.co.uk.

- Å fjerne dårlige minner er ikke det samme som å fjerne en vorte eller føflekk. Det vil forandre personligheten, ettersom hvem vi er, og så er lenket til våre minner, sier Daniel Sokol, lege ved St.Georges universitet i London.

- Det kan muligens ha sine fordeler i enkelte tilfeller, men før man setter i gang å slette minner, må vi tenke over hvilke effekter det kan ha å si for individet, samfunnet og vår forståelse av hva som er menneskelig.

Alt forsvinner
Flere forskere mener at det å fjerne minner, også fjerner folks mulighet til å lære av sine feil. En annen frykt er at også de gode minnene vil forsvinne.

På den andre siden kan fjerning av minner hjelpe pasienter å kvitte seg med fobier, avhengigheter, spiseforstyrrelser og seksuelle avhengighet.

Den nederlandske legen Merel Kindt har forsket på og utført tester ved bruk av såkalte betablokker, en medisin som egentlig er ment for hjertepasienter. Han har funnet at disse pillene har en effekt på å svekke minner man ikke vil ha. Han mener likevel det er lenge til en eventuell minne-slettende medisin vil være å få hos legen.

- Det neste skrittet er å se over hvor lang tid medisinen er effektiv, og å teste medisinen på mennesker som virkelig har en fobi eller forstyrrelse, sier Kindt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.