*Nettavisen* Nyheter.

Pillen mot røyk og fedme

Foto: (Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix)

Mange opplever at vekta går opp når røyken skal stumpes for godt. Forskere ved universitetet i Cincinnati hevder at de har funnet vidunderkuren som gir i pose og sekk: Røykekutt og slankepille i ett.

11.03.04 18:56

Medisinen rimonabant dobler visstnok sjansen for å lykkes med forsettet om røykeslutt sammenlignet med narremedisin (placebo). Det rapporterer nettstedet Forskning.no med henvisning til amerikansk forskning. Medisinen skal gi lite bivirkninger, og over en periode på ti uker skal den også hindre vektøkning etter røykeslutt.

787 forsøkspersoner

Undersøkelsen omfattet 787 røykere som ønsket å slutte. I snitt var de 42 år og røyket 23 sigaretter om dagen. De hadde vært røykere i mellom 11 og 24 år.

Gjennom en periode på ti uker fikk fasientene enten placebo, fem milligram eller 20 milligram rimonabant hver dag. De fikk anledning til å røyke de to første ukene, men målet var å slutte å røyke på den 15. dagen.

Resultatene fra undersøkelsen viste at en dagsdose på 20 milligram rimonabant doblet sjansene for å lykkes med røykeslutt sammenlignet med gruppen som fikk placebo, mens dosen på fem milligram ikke ga utslag.

La ikke på seg

De overvektige pasientene gikk noe ned i vekt, mens pasienter med normal vekt ikke fikk noen utslag. Blant pasientene som fikk placebo gikk alle noe opp i vekt. Kvalme og halsinfeksjon var noen av de registrerte bivirkningene.

Rimonabant er først i en ny gruppe medisiner som skal virke ved å hemme reseptoren CB1, én av to reseptorer i det såkalte endocannabinoide system (EC). Dette systemet er med på å regulere kroppens inntak av føde og er også involvert i tobakksavhengighet, skriver Forskning.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.