RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pilot hadde 0,54 i promille - hadde planer om å fly 109 passasjerer til Kreta


FORSINKET: Et Air Baltic-fly ble fire og en halv time forsinket etter at fire av besetningsmedlemmene om bord blåste til over lovlig promille. Illustrasjonsfoto: Scanpix
FORSINKET: Et Air Baltic-fly ble fire og en halv time forsinket etter at fire av besetningsmedlemmene om bord blåste til over lovlig promille. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Han visste at han og tre andre i besetningen hadde promille, men gjorde ikke noe med det.

Politiet mener den 50 år gamle latviske Air Baltic-piloten utsatte 109 passasjerer for livsfare, da han med 0,54 i promille gjorde seg klar for å ta et charterfly fra Gardermoen til Kreta.

Torsdag starter en den to dager lange rettssaken mot ham i Øvre Romerike tingrett på Eidsvoll.

Der står han tiltalt for å ha vært på jobb i beruset tilstand, for å ikke ha meldt ifra om at de andre besetningsmedlemmene ikke var egnet til å fly, og for å ha drukket alkohol mindre enn åtte timer før han skulle jobbe som pilot.

Les også: - Unik promillesak i norsk luftfartshistorie

Erkjenner bare delvis straffskyld

50-åringen erkjenner kun straffskyld for det første av de tre punktene, sier hans forsvarer, Nora Hallén, til Nettavisen.

- Jeg vil foreløpig ikke foregripe hans forklaring ytterligere, skriver hun i en e-post.

- VISSTE: Politiadvokat Camilla Ek Sørensen sier at politiet mener piloten på Air Baltic-flyet som bel stoppet av politiet, visste at han og tre andre besetningsmedlemmer var påvirket av alkohol. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Aktor i saken mot piloten, politiadvokat Camilla Ek Sørensen, sier politiet mener at kapteinen hadde planer om å kjøre flyet, til tross for at han visste om sin egen og de andres promille.

- Han foretok seg ikke noe i denne anledning, sier Ek Sørensen til Nettavisen.

Hotellansatt ble bekymret

Det var et tips fra en hotellansatt som hadde sett piloten og tre andre besetningsmedlemmer drikke seg svært beruset kort tid før de skulle ut og fly, som gjorde at politiet rykket ut til Gardermoen 8. august i år.

De fire - kapteinen, en styrmann og to flyvertinner - ble tatt av flyet og promilletestet. Resultatet var fire promiller over lovlig grense.

Les også: Politiet vil ta flere promilletester av flybesetningene

Styrmannen hadde 1,35 i promille

De to flyvertinnene hadde henholdsvis 0,55 og 0,91 i promille, mens styrmannen hadde 1,35. De ble alle dømt til fengselsstraff, da de i august møtte i Nedre Romerike tingrett.

Flyvertinnene godtok straffene sin på 45 og 60 dagers fengsel, mens styrmannen (39) har anket sin dom på seks måneders fengsel til lagmannsretten.

Han sitter fortsatt varetekstfengslet, men mandag bestemte tingretten at han kan løslates fram til en eventuell ankesak. Det godtok ikke politiet, som nå har anket løslatelseskjennelsen. Fram til den er avgjort, må 39-åringen bli i varetekt.

Les også: Air Baltic-styrmann må seks måneder i fengsel

Kjøpte øl fire timer før flyet skulle gå

Et overvåkningsbilde fra hotellbaren på hotellet som de fire besetningsmedlemmene bodde på, viser angivelig at styrmannen kjøpte en øl klokken 01.49 - kun fire timer før flyet skulle ta av.

I rettssaken sa styrmannen at han er glad for at politiet stoppet dem fra å fly den dagen. Samtidig nektet han for at han visste om at han hadde promille.

- Jeg trodde jeg bare var trøtt etter for lite søvn og hard arbeidsbelastning, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere