Gå til sidens hovedinnhold

- Piloten var veldig sårbar

Havarikommisjonen har sett video fra den fatale landingen

Det var den 68 år gamle svenske piloten Inge Bertil Pontus Gerhardt som omkom da flyet han førte - et veteranfly av typen Spitfire - gikk inn for landing på flyplassen på Tynset i Hedmark lørdag. Gerhardt og hans fly fra 2. verdenskrig skulle være en av attraksjonene under det planlagte flystevnet søndag.

Video
Havarikommisjonen jobber nå med å finne årsaken til den tragiske flyulykken. De har blant annet fått tilgang til en video av hendelsesforløpet, hvor også landingsseksvensen er filmet.

- Vi begynte arbeidet med å se på videoen fra ulykken. Det har vært svært nyttig, men det er for tidlig å komme med en konklusjon på hva som har skjedd, sier avdelingsdirektør Roger Holm til Nettavisen.

Han forteller at de i dag har gått igjennom ulykkesstedet, sikret spor og snakket med vitner.

- Vi har også tatt en flytur over området, for å få det perspektivet. Videre har vi snudd flyet og fått det inn i en hangar. Jeg føler at vi har fått et godt bilde av hendelsesforløpet, sier Holm.

Sårbar
Veteranflyet eies av Biltema. Også på Biltemas nettsider omtales Gerhardt som en meget erfaren pilot. Han begynte som elev i flyvåpenet i 1964 og har fløyet for Biltema siden 1978. Foreløpig er det ingen forklaring på hvorfor ulykken skjedde.

- Maskinen har landet, gått ut av banen og inn i en kornåker. Der tippet den rundt og ble liggende på hodet. I denne flytypen er piloten vedlig sårbar, og har lite beskyttelse når flyet lander på hodet, sier Holm.

Det kan imidlertid ta lang tid før det foreligger en konklusjon fra Havarikomisjonen.

- Akkurat nå har vi ingen enstydige forklaringer. Vi har noen teorier som vi diskuterer, men vi vet foreløpig ikke hvordan denne ulykken kunne skje. Vi vet at hjulene har vært ute, og at det ikke er noe som tyder på at det var tekniske feil ved flyet, sier Holm.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken