*Nettavisen* Nyheter.

Pilotenes sjokkrapport krasjer med offisielle tall

Oslo (NTB): Luftfartstilsynet kjenner seg overhodet ikke igjen i den dramatiske virkeligheten som blir beskrevet i en fersk rapport om piloter som sovner på jobb.

- De tallene som blir presentert her stemmer ikke med de tallene vi har fått. De siste tre årene er det innrapportert 20 hendelser som knytter seg til tretthet, sier kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen i Luftfartstilsynet til NTB.

Til sammenligning er det i samme periode rapport inn 10.000-15.000 andre hendelser, noe som innebærer at tallet på piloter som sovner når de er i lufta utgjør en drøy promille av det totale antallet.

Det er en ny, omfattende undersøkelse, som sammenstiller svar fra til sammen 6.000 europeiske piloter fordelt på åtte land, som viser at urovekkende mange piloter sovner mens de flyr. Og det er de skandinaviske pilotene som sliter mest med å holde seg våkne. Mens bare 10 prosent av de franske pilotene og 25 prosent av de britiske pilotene oppgir å ha sovnet på jobb, så svarer over halvparten av de norske, svenske og danske pilotene at de har sovnet, ifølge undersøkelsen.

I og med at virkelighetsbeskrivelsen er totalt motstridende i undersøkelsen og de offisielle tallene, var Luftfartstilsynet tilbakeholdent med å kommentere tallene konkret lørdag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.