RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pingvinene får "disp"

Sist oppdatert:
Pingvinene blir høyst sannsynlig på Akvariet. Det er resultatet av samtaler mellom Kees Ekeli og Mattilsynet i ettermiddag.

Tidligere i uka ble det nedlagt forbud mot utegående fjærkre på Østlandet og opp til Rogaland. I dag ble forbudet utvidet til å gjelde resten av landet også.

- Vi har nettopp fått melding om vedtaket fra Mattilsynet, bekreftet direktør Kees Ekeli ved Akvariet i Bergen overfor iBergen.no like før klokka 15.30.

- Jeg forstår ikke hvordan det er mulig å komme med et slikt pålegg fredag klokka 15, uten at noe i situasjonen er endret, raste en fortvilet Ekeli.

- Etter en rask samtale med Mattilsynets represenatant i Bergen kom man til enighet om at Akvariet høyst sannsynlig får dispensasjon fra forbudet så fremt de oppfyller en del krav sokm går ut på å holde vill fugl unna de små sjarmørene i kjole og hvitt-

Akvariet har sikret seg i tilfelle evakuering skulle bli nødvendig

- Men det gjenstår fremdeles arbeider i Øygarden, sier Ekeli.

Øygarden
Tidligere fredag sa Ekeli til iBergen.no at flytting av pingvinene vil få flere konsekvenser. Mest alvorlig er at hekkingen til pingvinene vil bli ødelagt, og dermed blir det ingen nye «Ponduser» eller «Pingrid Alexandraer» i år.

- De liker seg best der de er nå, hvor de får oppmerksomhet av publikum, og hvor de kan leke, avslutter Ekeli.

Ekeli har allerede nødløsningen klar - og har valgt ut et område på Øygarden

- Dit vil «Pingrid Alexandra» og de andre pingvinene bli flyttet i løpet av 24 timer etter at et påbud om å flytte dem innendørs er gitt, sa Ekeli tidligere i dag. Nå ser det altså ut til at han må gjennomføre planene.

- Alle fugler problem
Alt som er å betrakte som fugl, er et problem. Du kan si hvilke arter som er mest utsatt, hvor pingvinene kommer inn vet jeg ingenting om, sier veterinær og seniorinspektør Per Arne Ludvigsen ved Mattilsynets distriktskontor i Bergen.

- Grunnen til at all fjørkre skal i hus, er å hindre de matproduserende artene blir smittet. Vi forholder oss til at det er kommet et påbud om at alt skal i hus, sier Ludvigsen.

- Når det gjelder pingvinene kjenner vi til planene til Akvariet som skal hindre spredningen. Vi vet jo heller ikke hvor lenge dette her vil pågå, fortsetter han, og legger til:

- Jeg vet heller ikke hvorfor dette nå er kommet. Det skal gjelde hele landet. Jeg vet ikke om det er gjort funn.

Vedtaket i dag er kun en oppjustering av forbudet som ble gitt for Østlandet og Rogaland tidligere i uken. Det er ifølge Mattilsynets regionskontor i Hordaland ikke gjort noe funn her i landet som har ført til dagens beslutning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere