RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pinlige kjønnssykdommer

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Det er viktig å huske på at det skjer stort sett alle, sier spesialist i sexologisk rådgivning.

(SIDE2): - Kjønnsvorter og herpes er kjønnssykdommer som mange synes er pinlig. Eller generelt sett infeksjoner som er synlig fysisk, sier spesialist i sexologisk rådgiving og assisterende daglig leder Tore Holte Follestad ved Sex og Samfunn - Senter for ung seksualitet, til Side2.

Vanskelig
Spesielt er det vanskelig for mange å vise fram kroppen sin med en slik sykdom når man er sammen med en ny partner.

- Dette blir et presentasjonsproblem som kan gjøre seksuell kontakt komplisert, sier han.

Mange sliter også med å fortelle partneren sin at de har HIV.

- De synes det er vanskelig og tungt. Det er vanskelig å vite hva som er riktig tidspunkt å fortelle det på, og hvordan man skal fortelle det på en god måte. Det er ikke akkurat en god «icebreaker», sier Follestad.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- HIV smittes blant annet gjennom blod og sæd. Det blir tryggere å ha sex om man bruker kondom. Men man blir ikke automatisk trygg selv om man bruker kondom. Man må skaffe seg kunnskaper om hvordan man skal ha sikker sex, og hvordan man kan beskytte seg mot smitte. Har en behov for mer informasjon om hvordan ha sikrere sex som HIV positiv, kan en gå i samtaler hos oss, eller andre klinikker, over tid, sier han til Side2.

Etter smittevernloven har personer som er smittet av en allmennfarlig sykdom plikt til å gi legen som stiller diagnosen første gang opplysninger om hvem som kan være smittekilden og eventuelt hvem en kan ha overført smitte til. Legen har plikt til å drive smitteoppsporing. Pasienten kan velge om han/hun vil overlate det til legen, eller selv vil informere de aktuelle sexpartnerene.

Så lenge hivpositive praktiserer sikrere sex har han eller hun ingen opplysningsplikt overfor sexpartnere. Forvarlig bruk av kondom anses som «sikrere sex».

I 2010 ble det diagnostisert 258 nye hivsmittede i Norge, 173 (67 prosent) menn og 85 kvinner. Dette er en moderat nedgang fra 283 diagnostiserte tilfeller i 2009, og skyldes i hovedsak færre tilfeller påvist blant innvandrere smittet før ankomst til Norge, ifølge FHI.

Skambelagt
Follestad forteller at mange også ønsker råd når det kommer til for tidlig sædavgang, smerter under samleie, usikkerhet på egen legning og kjønn.

Hvorfor tror du kjønnssykdommer stort sett regnes som pinlig?

- Det er fremdeles slik her i Norge at for noen så er sex er skambelagt. Tankegangen er fortsatt slik at sex skal være mellom to personer som er forelsket, eller som er gifte. Hvis for eksempel en jente har hatt sex med en «ukjent», så blir hun ofte plaget av skam og dårlig samvittighet, sier han.

Follestad mener at Istedenfor å angre på det du har gjort, er det bedre å fokusere på alle de positive sidene ved sex, og forsøke å nyte det som har skjedd, istedenfor å skamme seg

- Jeg tror neppe at det blir noen hit å snakke om kjønnssykdommer på fest noen gang. Men jeg synes det er viktig å vite at nesten alle har hatt en eller annen form for kjønnssykdom. Så om man blir oppringt etter en test, og får vite at man har fått klamydia, så er det lurt å tenke på at du ikke er alene. Fokusert må ligge på å alminneliggjøre kjønnssykdommer.

Tore understreker hvor viktig det er å passe på kroppen og helsen si. Trygg sex er et lurt sted å starte. Bruker man kondom står man i mindre fare for å bli smittet av noe som - kanskje, kan være pinlig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere