OSLO (Nettavisen): En skiftende og relativt fuktig værsituasjon vil dominere pinsehelgen, men noen har likevel utsikter til lange perioder med sol.

- Det blir en helg med lavtrykk på alle kanter, sier statsmeteorolog Martin Granerød til Nettavisen.

Noen har likevel bedre utsikter enn andre. Pinsehelgens værvinner ser nemlig ut til å bli de midtre delene av landet.

Kan finne fram solbrillene

- Selv om det ligger an til skiftende skydekke, så blir det lange perioder med sol i store deler av Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland, skriver Meteorologisk institutt på Twitter og kommer med en klar anbefaling for deg som befinner deg i denne delen av landet:

- Finn fram solbrillene!

Men, mange som har håp om en solfylt og sommerlig pinsehelg får en real kalddusj med dette værvarselet.

Les også: Meteorologen: - Her blir det «midlertidig varmt»

Slik blir været:

- Skyet værtype dominerer

Østafjells ligger det an til at flere nedbørsområder skal passere i løpet av helgen. Det gir regn både lørdag, søndag og mandag, andre pinsedag.

- Det er en skyet værtype som vil dominere. Når nedbør skal passere, blir det i perioder oppholdsvær og lettere skydekke, og det kan bli gløtt av sol. Men alt i alt har vi en regnfull værsituasjon i vente, sier meteorologen.

Som om ikke det er nok, tilsier prognosene så langt at regnet i hovedsak vil komme på dagtid.

Vestlandet: - Perioder med sol

- Også vestover er det ganske tungt med skyer. Det gir perioder med nedbør. For Vestlandets del er det nedbør særlig søndag og mandag, mens lørdag ser litt bedre ut. Det kan også bli perioder med sol på Vestlandet, hvis man er heldig, sier Granerød.

Temperaturene gjennom helgen ventes å ligge på rundt 15 grader på det meste, både i øst og vest.

- Kanskje kan det komme opp i 16-17 grader, så det er forholdsvis høye temperaturer, sier meteorologen.

Les også: Mona og Kim Remi overså postkassen: - Dere står i fare for å miste huset

Gradvis bedre i nord

Nordover venter meteorologen gradvis bedre vær. Fra Romsdal og nordover ligger man litt bedre plassert denne gangen. Det ventes delvis skyet vær og perioder med sol gjennom helgen.

- Helt opp til sør i Troms fylke venter vi en situasjon hvor det periodevis er lite skyer. Temperaturene for Midt-Norge og Møre og Romsdal ventes å nå 11-13 grader midt på dagen.

I Troms venter meteorologen skyet og delvis skyet vær gjennom helgen.

- Det kan bli ganske fint vær der, men også perioder med skyet, skiftende skydekke. Helt nord i Troms og østover blir det mer skyer. Det ventes temperaturer på 5-10 plussgrader gjennom helgen, sier Granerød.

Sludd og regn over Finnmark

Ifølge meteorologen skiller FInnmark seg ut. Her ser det ut til at et lavtrykk over Finland bidrar med et nedbørsområde som passerer Øst-Finnmark og deler av Finnmarksvidda.

- Det vi gi perioder med sludd eller regn. Jo lenger vestover man kommer, desto mindre nedbør blir det. Temperaturene ventes å nå opp i 1-5 grader, sier Granerød og legger til at Spitsbergen på Svalbard kan vente seg 5-6 grader og oppholdsvær gjennom helgen.

- Håp om at juni blir mye bedre

Venter du på et stabilt høytrykk, har meteorologen for tiden ingen gode nyheter. De neste ti dagene fortsetter det med lavtrykk på alle kanter.

- Vi øyner et håp om at juni blir mye bedre, trøster meteorologen på Twitter.