*Nettavisen* Nyheter.

Piratdømt vil kjempe videre

Foto: Håvard Anthonsen (Nettavisen)

En kampklar Pirate Bay-dømt Peter Sunde sier til Nettavisen at svensk høyesterett ikke er siste stopp.

27.04.09 09:42

KRISTIANSAND (Nettavisen): I forbindelse med visning av fildelingsdokumentaren Urospredere på kulturnatten i Kristiansand, tok The Pirate Bay-dømte Peter Sunde seg turen for å blant annet være med i en paneldebatt. Han er en av de medvirkende i filmen, og etterpå tok han seg tid til å snakke med Nettavisen.

Og det var på ingen måte en slagen mann vi møtte der nede.

Vil ha saken annullert
- Rettssaken var full av merkelige hendelser, men det verste var at dommeren har vært aktiv i en rekke rettighetsorganisasjoner, og dermed inhabil. Det kan vi dokumentere. Nå forsøker vi få dommen annullert, forteller Sunde til Nettavisen.

- Tror dere at dere vil nå fram med det?

- Ja, det ville vært en skandale dersom vi ikke når fram med disse bevisene, sier han.

Og det kan se ut til at han får sin skandale, for den svenske Justisombudsmannen har bestemt seg for at de ikke vil behandle saken om at dommeren er inhabil fordi dommen uansett er anket til en høyere rettsinstans.

Har mistenkt urent spill lenge
Sunde har ikke spart på kruttet verken under rettssaken, eller i etterkant. Rett etter dommen falt sa Sunde rett ut at han mistenkte at advokatene til underholdningsbransjen hadde vært med på å skrive selve dommen, og indikerte derfor at dette var en rettssak som var iscenesatt.

Dette er en mistanke som ikke har blitt mindre etter at det kom fram at dommeren i saken nettopp kan være inhabil fordi han er en forkjemper for sterkere opphavsrettsvern.

- Hva får deg til å komme med disse anklagene?

- Jeg vet ikke om de var med å skrive dommen, men underlige ting har foregått. Monique Wadsted, advokaten som representerte den amerikanske filmindustrien, uttalte seg i media allerede 10 minutter etter dommen ble sluppet. Da hadde hun mistenkelig god oversikt over alle mulige slags detaljer, og jeg er overbevist om at hun har hatt tilgang til dokumentene lenge før hun hadde lov til det, forteller Sunde.

En rettssak som vil rulle lenge
Det Sunde helt konkret reagerer på var at Wadsted ti minutter etter at dommen falt uttalte til mediene at det var en svært velskrevet dom som kom til å holde hele veien til høyesterett.

Spørsmålet nå er om svensk høyesterett er stedet der det ender.

- Vi kommer til å kjøre saken helt til topps i det svenske rettssystemet. Om nødvendig tar vi det videre til EU-domstolen også, sier en fortsatt seierssikker Sunde.

Angrer ikke taktikken
Men til tross for tapet i første rettsinstans, føler han ikke at de har gjort noen taktiske feil under rettssaken som de vil endre på i kommende rettsrunder.

- Vi kommer ikke til å gjøre noen dramatiske endringer i strategi, men vi kommer nok til å kjøre enda hardere på den tekniske argumentasjonen, og forsøke forklare enda bedre hva BitTorrent-teknologien faktisk går ut på, sier han, før han må reise tilbake til Sverige.

Om du lurer på hvordan BitTorrent-teknologien egentlig fungerer, kan du lese vår omfattende guide her.

PS! Mandag morgen er The Pirate Bay tilsynelatende nede, men dette skal være nettverksproblemer, ikke at siden er tatt ned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.