*Nettavisen* Nyheter.

Piratene vil møte kongen

De svenske piratene har vært så flinke at de mener de bør få møte kongen. Se foredraget her.

11.04.07 11:12

HAMAR (Nettavisen): Marcin de Kaminski, en av grunnleggerne av piratnettstedet «The Pirate Bay», kom nærmest hjem til sine egne da de i påsken gjestet datafesten The Gathering i Vikingskipet.

Han var invitert av Elektronisk Forpost Norge (EFN) og holdt to usedvanlig populære foredrag om det som de selv omtaler som verdens største BitTorrent-tracker.

Kaminski er kanskje så langt unna det du forestiller deg når det er snakk om en internettgründer og pirat. Han omtalerseg selv som en ikke spesielt datainteressert personer, han jobber til daglig innenfor svensk psykiatri, og har kone og barn.

Han er i dag formelt sett styremedlem i det svenske Piratbyrån. Dette er en organisasjon som ble startet som en motpart til den svenske organisasjonen Antipiratbyrån, som jobber iherdig for å bekjempe piratvirksomhet i landet. The Pirate Bay skøt ut fra denne organisasjonen

Under sitt foredrag fortalte Kaminski om hvordan The Pirate Bay ble startet opp, og ikke minst hvordan og hvorfor de begynte å latterliggjøre og alle de amerikanske organisasjonene som begynte å true nettstedet. The Pirate Bay har blitt både kjent og beryktet for sine heller lite voksne svarbrev til antipiratorganisasjonene, som de publiserer i sin helhet på sine nettsteder, der de på en pen måte ber folkene bak både dra til varmere breddegrader og ikke minst gå og sodomere seg selv.

Kaminski fortalte også om deres egne opplevelser rundt den svært berømte razziaen mot nettstedet i fjor. Han fortalte blant annet om hvordan de ble arrestert, avhørt og DNA-testet av ingen åpenbar grunn. Ifølge Kaminski er det også en rekke andre uskyldige bedrifter og organisasjoner som enten har måttet stenge ned sin virksomhet eller er i svært store problemer, etter at politiet tok beslag i mye mer serverutstyr enn det som tilhørte The Pirate Bay. Rundt 200 servere ble beslaglagt, og bare et tyvetalls av disse skal ha tilhørt nettstedet.

Personene bak nettstedet mener fortsatt at de har drevet nettstedet innenfor svensk lov, og at razziaen var et forsøk på å stoppe nettstedet som en konsekvens av press fra opphavsrettsindustrien og den amerikanske regjeringen.

I kjølvannet av razziaen skal båndbreddebruken på internett både i Sverige og i Europa ha falt med rundt 35 prosent, noe som sier litt om hvor store The Pirate Bay egentlig var.

Ironisk nok var konsekvensen av denne razziaen at The Pirate Bay, som skulle stoppet siden, at nettstedet fikk spredd servere til fire forskjellige kontinenter. Bare tre dager etter razziaen var nettstedet oppe igjen. Razziaen har gitt dem en betydelig sterkere infrastruktur, og hvis én serverpark blir tatt ned nå, skal det ifølge Kaminski bare føre til en nedetid på nettstedet på et par minutter.

Kaminski snakket også om hvordan de langt på vei har klart å bekjempe nettsensur i Sverige, han snakket om deres anti-antipiratkampanje Piracy Frees Music, som en direkte konsekvens av platebransjens kampanje Piracy Kills Music, han fortalte om forsøke å kjøpe staten Sealand utenfor England – og ikke minst hvordan de forsøkte å feire en milpæl i The Pirate Bays historie ved å søke audiens hos den svenske kongen for å takke for et godt samarbeid.

Denne søknaden har de enda ikke fått svar på, og Kaminski tror kanskje årsaken var at de krevde å få møte hans vakre datter hvis han selv ikke kunne møte dem.

Hele intervjuet med The Pirate Bay-gründeren, og deler av spørsmålene som dukket opp etter foredraget, kan du se gratis på TV 2 Sumo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.