RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Piratpenger investeres i kriminell virksomhet

Sist oppdatert:
Washington (NTB-Reuters): Pirater som kaprer skip ved Afrikas Horn og Somalia, investerer pengene de tjener i annen internasjonal kriminalitet. Det viser en ny rapport.

Fra 2005 til 2012 har milliardinntekter fra moderne piratvirksomhet blitt investert i internasjonal menneskehandel, hvitvasking, narkotikahandel og til å finansiere og utvikle private militser.

Det slår rapporten «Pirate Trials» fast. Den er laget for Verdensbanken og FN-organisasjonen UNODC og anslår inntektene fra piratvirksomheten i perioden 2005 til 2012 til mellom 1,9 milliarder og 2,4 milliarder kroner.

- Piratvirksomhet som ikke blir påtalt, er ikke bare en trussel mot stabilitet og sikkerhet, men har også makt til å ødelegge både regional og internasjonal økonomi, sier Stuart Yikona, en av forfatterne bak rapporten.

Inntekter fra piratvirksomhet blir også pløyd inn i lovlige virksomheter som hotell- og restaurantvirksomhet og eiendom, spesielt i Europa.

Rapporten foreslår flere tiltak for å stikke kjepper i hjulene for piratene, som å trappe opp kampen mot smugling av kontanter over grensene, tiltak mot hvitvasking av penger og utvikling av overvåkingsverktøy for tvilsomme finansielle transaksjoner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere