RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pirattjeneste stoppet

Sist oppdatert:
Fildelingsnettverket eDonkey er nå i ferd med å stoppes av musikkindustrien.

Underholdningsindustrien har kjempet en hard kamp mot fildelingstjenester helt siden Napster dukket opp ved årtusenskiftet. Siden den gang har de klart å stoppe en rekke tjenester, inkludert Kazaa, WinMX og flere.

Ny teknologi har gjort kampen vanskeligere
De siste årene har bransjen støtt på større problemer. Det har blitt stadig færre av de store fildelingsnettverkene der store selskaper står bak, og i stedet har store deler av fildelingen gått over på torrent og eDonkey-nettverket.

BitTorrent har blitt den klart største fildelingsløsningen, men er i praksis umulig å stoppe fordi desentraliseringen er så stor at det ikke finnes noen effektiv måte å ta alt på. Bransjen har forsøkt å stoppe tjenester som The Pirate Bay og SuprNova, men suksessen har vært heller liten.

eDonkey er sårbar
eDonkey har det derimot vært enklere å stoppe. Nettverket eies ikke av ett selskap som det er mulig å saksøke, men driftes av mange frivillige servere rundt omkring i verden.

Nå har platebransjeorganisasjonen IFPI klart å sette en ganske effektiv stopper for nettverket ved å stenge ned nettverkets syv servere i Tyskland gjennom en rettslig kjennelse.

Ifølge Times Online så har dermed rundt en tredjedel av nettverkets fire millioner aktive brukere mistet tilgangen.

Må ta enkeltpersoner
- I motsetning til Kaza så kan vi ikke saksøke én person på eDonkey og ta ned hele nettverket – det dukker opp nye personer som drifter servere, sier Jo Oliver i IFPI.

- Dette er en kampanje over mange land og vi vil fortsette med rettslige skritt mot enkeltpersoner som med viten og vilje bryter rettighetene til artistene og plateselskapene, forteller Oliver.

Det har allerede blitt levert inn saker for å stoppe servere i Frankrike og Nederland.

Brukere møter klare trusler
Personer som forsøker å logge seg på eDonkey2000s nettsider i dag møter følgende beskjed:

«The eDonkey2000 Network is no longer available.

If you steal music or movies, you are breaking the law. Courts around the world – including the United States Supreme Court – have ruled that businesses and individuals can be prosecuted for illegal downloading.

You are not anonymous when you illegally download copyrighted material.

Your IP address is [din IP] and has been logged.

Respect the music, download legally.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere