*Nettavisen* Nyheter.

Pisk eller gulrot til hunden?

Hundeviskeren Cesar Millan Foto: National Geogrqphic

Ekspertene i bikkjeslagsmål om oppdragelsen.

15.12.09 07:57

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Hundehviskeren får kjeft igjen, og nok en gang et det de tøffe teknikkene hans som får hårene til å reise seg hos andre hundeeksperter.

- Millan alene har ført hundetrening tilbake til middelaldern, sier Marjie Alonso til Boston.com. Hun er president i International Association of Animal Behavior Consultants, og tilhører den delen av ekspertmiljøet som tror på belønning og ikke straff.

Alonso tror på godsaker til hunden, tanken er å belønne god oppførsel og ignorere uønsket.

Les også: Ville du kjøpt bensin av denne kjøteren?

Les også: Hvem passer Bo når presidenten får prisen?

- Sunn fornuft
Cesar Millans filosofi går ut på at eieren tar rollen som flokkleder. Millans opplæringsmetoden går på bruk av dominans, konfrontasjon og straff for å oppnå lydighet.

Tusenvis møter opp på Millans seminarer og demonstrasjoner og TV-serien hans er i 6. sesong.

- Utdanningen min var dyra, ikke bøker, sier Millan til Boston.com.
- Jeg vokste opp på en gård og jobbet med dyr, og jeg lærte av bestefaren min. Der var det masse sunn fornuft tilgjengelig.

Les også: Hunden din er smartere enn barna dine

Les også: – Hunder er bedre enn katter

Vismann
Millan er blitt kjent i hele verden etter utallige timer i TV-ruta. Kjendisene flokker seg rundt Hundeviskeren for å få skikk på sine firbeinte problembarn.

- Folk vil se en vismann som har en enkel løsning. De vil ha øyeblikkelige resultater, sier Dr. Nicholas Dodman, sjef for dyreadferdsklinikken ved Tufts universitetet.

Reagerer
- Vi er veldig mot teknikkene til Cesar Millan. Vi har fått inn mange hunder på klinikken som er mentalt skadet fordi eier har brukt Cesar Millans metoder, sier hundeatferdsekspert Gry Løberg, ved Manimal til Dittdyr.no tidligere i år, da diskusjonen om Millans metoder nådde Norge.

- Millans metoder holder ikke faglig mål i det hele tatt. Straffer du hunden vil den bli mer aggressiv, fortsetter Gry Løberg.

Løberg er ikke alene om å mene dette. En forskningsartikkel publisert i magasinet Applied Animal Behaviour Science konkluderer med at hunder slett ikke blir snillere av å få straff.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.