RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pitbull-Terje slår til igjen

Pitbull-Terje har blitt svært populær blant barn og unge. Nå kommer en ny bok.

(SIDE2): Lørdag lanseres den nye boken om Pitbull-Terje. I «Pitbull-Terje blir ond» får vi igjen møte de svært populære figurene Jim og Terje.

Holdt seg unna problemer
Denne gangen begynner kompisene på ungdomsskolen. Mens Jim er engstelig for ungdomsproblemer som alkohol og narkotika, er Terje interessert i å prøve ut noen av de nye fristelsene. Derfor sklir guttene fra hverandre.

- Jeg var ganske lik Jim da jeg gikk på ungdomsskolen. Jeg var skoleflink og holdt meg unna problemer, sier forfatter Endre Lund Eriksen til Side2.

På samme måte som Jim, fant Lund Eriksen seg en hobby som tok opp mye av tiden hans.

- Jeg var redaktør for en fotballavis for et lokalt lag i Bodø, forteller han.

Skjønner det er fristende
Jim og Terje takler ungdomsskole-tilværelsen svært forskjellig. Jim melder seg inn i avholdsorganisasjonen Juvente, mens Terje begynner å henge med de «tøffe» gutta på fest. Lund Eriksen tror ikke det ene er mer riktig enn det andre.

- For noen er det rett å prøve ut ting og pushe grenser, mens andre vil ikke utsette seg for faren. Man bør selvsagt holde seg unna rusmisbruk og kriminalitet, men jeg skjønner at det er fristende for ungdom å prøve alkohol, sier han.

Skremmende kampanjer
I boken får skoleelevene se filmen «Fra bagatell til helvete» - en kampanjefilm for å få ungdom til å holde seg unna dop. Dette gjør at Jim blir bekymret når Terje begynner å ligne hovedpersonen i filmen.Lund Eriksen kan godt huske de dårlige kampanjefilmene han så på ungdomsskolen.

- Jeg ble skremt av dem, men andre ble fristet etter å ha sett dem, forteller han.

Han mener filmene er viktige og har en funksjon, men at det er vanskelig å vite hvordan man skal gå fram overfor nysgjerrige tenåringer.

- Man kan ikke si at man ikke skal advare ungdommen, men det er noe med måten man gjør det på. Det bør bli mer opplysning enn skremselspropaganda, sier han.

Høfligere i dag
Det er naive Jim som er bokens forteller. Lund Eriksen har prøvd å huske tilbake på hvordan han hadde det på ungdomsskolen mens han skrev boken. Men han tror noe har forandret seg siden han selv var skoleelev.

- Noe er sikkert annerledes. Blant annet har de fått mobil, og det har forandret kommunikasjonen mellom ungdommen totalt. De har muligheter vi ikke hadde. Men jeg tror mye er likt, sier han.

Han er imidlertid ikke en av de voksne som mener at ungdommen har blitt verre:

- De er mer høflige og ordentlige enn vi var. Jeg husker oss som sløve, uinteresserte og negative, smiler han, men påpeker at ungdommen kanskje er ekstra høflige når han er på besøk.

Barn kan også lese
De to første bøkene om Pitbull-Terje, «Pitbull-Terje går amok» og «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet», har blitt lest av både barne- og ungdomsskoleelever. I «Pitbull-Terje blir ond» tar Lund Eriksen opp alvorlige temaer og er litt mer seriøs enn han har vært før. Likevel tror han barneskoleelever kan lese boken.

- Den passer for barn fra cirka ti år. De vil nok synes det er skumlere enn ungdomsskoleelever, men jeg tror stemmen til Jim, som er naiv og veslevoksen, passer for dem, sier han.

Her kan du lese om boken og forfatteren

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere