Gå til sidens hovedinnhold

- Planla å drepe Hillary Clinton

Terrorgruppen bak Nairobi-angrepet planla å drepe verdens mektigste kvinne.

(Nettavisen NA24): Det var lørdag at terrororganisasjonen Al-Shabaab, som har bånd til al-Qaida, stormet kjøpesenteret Westgate i Nairobi, Kenyas hovedstad. Så langt er over 60 mennesker drept og 200 skadd. Kenyanske myndigheter frykter tallene på drepte skal stige ytterligere.

Al-Shabaab regnes for å være en brutal terrorgruppe som også har forgreininger til Skandinavia.

- Dette er en ekstremt farlig terrorgruppe. De har siden 2008 utført en rekke aksjoner i Somalia, blant annet, sier administrerende direktør i risikoanalyseselskapet RIG, Kjell-Ola Kleiven, til Nettavisen NA24.

Kleiven forteller at Al-Shabaab står bak likvidasjonen av den somaliske sikkerhetsministeren Omar Hashi Aden den 19. juni 2009. Over 30 personer døde i angrepet.

- Ikke smågutter
Organisasjonen aksjonerte også i den nordlige Puntland-provinsen i Somalia, som lenge maktet å holde militante islamister på avstand.

- 6. februar 2008 detonerte de en bombe i Puntland som drepte 20 personer og skadet mer enn 100 personer. Dette er ikke smågutter, understreker Kleiven.

Noen uker senere detonerte terrororganisasjonen en bilbombe i Mogadishu.

- Her ble elleve mennesker fra de fredsbevarende styrkene drept og ytterligere 15 ble skadd. Dette er bare noen få av en rekke bombeaksjoner Al-Shabaab har gjennomført, sier Kleiven.

- I desember 2009 sto de bak en selvmordsbombe på en skoleavslutning som drepte tre ministere i Mogadishu, sier Kleiven.

- Clinton på dødslisten
Men terrorgruppen har også hatt langt mer prominente terrormål.

- I september 2009 ble fem terrorister tatt i Mogadishu da de planla et angrep på utenriksminister Hillary Clinton, sier Kleiven.

Clinton har som kjent trukket seg fra den mektige utenriksposten, men det spekuleres på om hun vil komme sterkt tilbake som presidentkandidat i 2016.

Ifølge Kleiven er Al-Shabaab aktive i en rekke land som Burundi, Rwanda, Kenya, Somalia, Australia, USA og ikke minst vårt naboland Sverige.

Kleiven har via sitt nettverk innhentet informasjon som bekrefter at terrorceller med bånd til terroristorganisasjonen Al-Shabaab kan knyttes til Sverige.

- De har forgreininger i Göteborg og Stockholm, sier Kleiven.

LES KLEIVENS BLOGG HER:

Al-Shabaab - slik finansieres terroristene!

Kvinnelig terrorist?
Terrororganisasjonen som har base i Somalia, er også kjent for å rekruttere utlendinger. Britiske Samantha Lewthwaite er kanskje det mest kjente eksempelet på utlendinger som er blitt rekruttert av Al-Shabaab. Lewthwaite, som er har blitt omdøpt til «den hvite enken» i britiske medier, er enken etter Jermaine Lindsay - én av selvmordsbomberne i terrorangrepet i London 7. juli, 2005.

Flere britiske og kenyanske medier har spekulert på at Lewthwaite deltok selv i terroraksjonen i Nairobi. Også kenyanske myndigheter har insinuert at den britiske kvinnen var involvert i terroren.

Men norsk ekspert på Al-Shabaab stiller seg imidlertid avventende til dette.

- Samantha Lewthwaite har vært en prominent person i Al-Shabaab. Det er grunnen til at jeg stiller meg avventende til dette. Det ville overrasket meg om de ofret noen så prominente som henne. Hun er en veldig interessant person i Al-Shabaab, sier førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, Stig Jarle Hansen, til Nettavisen.

- Det er ikke veldig vanlig at Al-Shabaab bruker kvinner i sine aksjoner. Men det har lenge blitt sagt at det var kvinner involvert i al-Shabaabs første selvmordsangrep i Somalia i 2006. Det har også vært kjent at de har brukt kvinner til infiltrasjon, sier Hansen.

Intern maktkamp
Terrororganisasjonen har det siste halve året vært preget av intern maktkamp. Den nåværende lederen Ahmed Abdi Godane fikk styrket sin posisjon etter at han drepte fire høytstående kommandanter på forsommeren. Tidligere denne måneden likvidert Godane den amerikanskfødte terroristen og Al-Shabaab-kommandanten Omar Hammami. Hammami skal blant annet ha anklaget Godane «for å oppføre seg som en diktator».

Hansen sier Samantha Lewthwaite trolig tok parti med den seirende part i dette interne dramaet.

- I denne tiden har hun vært aktiv på sosiale medier og kommentert dette, med indirekte støtte til Godane, og kritisert Omar Hammami. Jeg tror hun har sagt noe som at Omar Hammami ødelegger for jihadister over hele verden, sier Hansen.

LES OGSÅ:

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken