Gå til sidens hovedinnhold

- Planla terror i Norge

Nå er han utlevert til USA.

Britisk politi har torsdag utlevert den terrormistenkte Abid Naseer (26) til amerikanske myndigheter, melder nyhetsbyrået AP.

I USA står han overfor en terrortiltale hvor han anklages for å ha planlagt å sprenge eksplosiver på undergrunnsbanen i New York City.

Påtalemyndigheten vil stille ham for retten for angivelige terrorplaner som også inkluderte angrep i Storbritannia og Norge. Planen skal blant annet ha vært å bombe et kjøpesenter i den britiske byen Manchester.

Omfattende al-Qaida-plott
Den amerikanske påtalemyndigheten har tidligere opplyst i en britisk rettshøring at de vil kunne bevise at Naseer var delaktig i et omfattende al-Qaida-plott hvor han samlet inn bombematerialer, gjennomførte forberedelser til terrorangrep og hadde kontakt med operative Al-Qaida-medlemmer.

26-åringen har sittet i britisk varetekt siden han ble pågrepet i juli måned i 2010, opplyser Scotland Yard i en pressemelding. Han har forsøkt å kjempe mot utlevering til USA. Men i mai måned ble ankesaken hans avvist i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, melder BBC.

Naseer var mistenkt for å være lederen av en terrorcelle i Storbritannia som planla å sprenge et kjøpesenter i Manchester. Men britiske påtalemyndigheter mente det ikke var tilstrekkelig bevis til å ta ut terrortiltale mot 26-åringen.

Sikkerhetsrisiko
En britisk domstol slo fast at Naseer utgjorde en sikkerhetsrisiko, men ville ikke utlevere ham til hjemlandet Pakistan fordi han risikerte å bli torturert.

USA mener de har tilstrekkelig bevis til å knytte Naseer opp mot et mer omfattende terrorplott som inkluderer flere terrormål, deriblant i USA. 26-åringen risikerer å bli dømt til livstid i fengsel om han blir funnet skyldig i USA.

Naseer er også mistenkt for å ha pleiet kontakt med Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen i den norske terrorsaken, ifølge NRK.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken