OSLO (Nettavisen): Torsdag morgen tikker det inn flere meldinger om personer som sitter i karantene på grunn av coronaviruset covid-19.

Rundt 50 personer i Oslo er bedt om å holde seg i karantene fram til prøvene for det nye koronaviruset er analysert. I Stavanger er 18 personer i karantene, melder NTB. I Sauda venter fire personer på prøvesvar.

Helsedirektoratet holdt torsdag pressemøte om coronasmitte for å orientere om situasjonen og tiltak i Norge.

- I går fikk vi det første bekreftede tilfellet i Norge. Det var ikke uventet. Vi var godt forberedt, og vi må forvente at det kommer flere tilfeller, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen.

Klare råd ved coronamistanke

Han listet opp flere råd til hvordan befolkningen bør håndtere mistanke om smitte:

- Ikke møt opp fysisk på legevakta hvis du mistenker at du er smittet av coronaviruset, sa Guldvog blant annet.

(Se faktaramme)

- Klar med kraftfulle tiltak

- Vi kan komme i en situasjon der det er mange smittede samtidig, og det er det vi nå planlegger for, sa han videre.

- Vi er forberedt på å sette inn kraftfulle tiltak i helsetjenesten, sa Guldvog.

- Hvis 25 prosent av befolkningen blir smittet, som er det vi planlegger for etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet, kan det medføre at mellom 160.000 og 280.000 ekstra personer tar kontakt med helsetjenesten på grunn av sykdom. Det kan føre til mellom 14.000 og 16.000 ekstra innleggelser. I en slik situasjon må all planlagt behandling utsettes i helsetjenesten. Vi må legge planer for dette, sa Guldvog.

Hvis situasjonen blir vanskeligere, sier helsedirektøren at ytterligere tiltak må vurderes. Det kan blant annet være å redusere bruken av offentlig transport.

Se video - slik beskytter du deg mot viruset:

- Tiltakene må hele tiden vurderes ut fra situasjonen, sa han.

- Terskelen for å iverksette denne type tiltak er høye, fordi det har store samfunnsmessige konsekvenser.

Barn i liten grad syke

- Det ser ut til at barn utgjør en liten del av de som er syke. Med den situasjonen vi foreløpig har, tror vi barn i mindre grad er kilde til smitte. Her har vi begrenset kunnskap, og vi følger med på utviklingen i andre land, sa Guldvog på spørsmål fra pressen.

Mo i Rana

En person som har vært på reise i et område med virusspredning er satt i karantene i Mo i Rana, skriver VG. Det opplyser kommuneoverlegen til avisa.

- Det er utført en test av en person som har vært på reise i et område med coronavirus-smitte. Vedkommende har en luftveisinfeksjon og blir hjemme til prøvesvarene har kommet, sier kommuneoverlegen ifølge VG.

Sauda

Samtidig kommer meldingen om at Sauda kommune har isolert to husstander.

- De første prøvene viste ikke tegn til coronasmitte. Sauda kommune har opphevet isoleringen av 1 husstand, skriver kommunen på sin hjemmeside.

- Det er foreløpig ingen kjente tilfeller av coronasmittede i Sauda, men det er per dags dato tre husstander i hjemme-isolering. Det er gjort adekvat prøvetaking av husstandmedlemmene, og det forventes svar innen uken hvorvidt disse har corona eller ei. Oppfølging skjer i tett kontakt med Folkehelseinstituttet, opplyser kommunen.

Oslo

I Oslo kommer meldingen om at samboerpar på Nordstrand sitter i karantene etter å ha vært på ferie i Milano. Det er TV 2 som melder dette.

NYHETSSTUDIO: Følg Nettavisens dekning av coronaviruset

Tromsø

Onsdag kveld bekreftet Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse at en person har testet positivt på det nye koronaviruset, etter å ha kommet hjem fra de smitterammede områdene i Kina i helgen. Personen er ikke syk, men er satt i hjemmekarantene.

Senere samme kveld bekreftet Tromsø kommune at personen er bosatt i deres kommune, og at det er en kvinne.

– En svak positiv prøve kombinert med en person som er nå er frisk, gjør det svært lite sannsynlig at personen er smitteførende, sa kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen.

Elverum

Onsdag kveld ble det meldt at fem personer i Elverum sitter i isolat etter å ha kommet hjem med influensasymptomer etter en ferie i et virusberørt område i Italia.