Søndag 12. desember skal det avholdes en markering over hele Norge. Bakgrunnen for markeringen finner man på Facebook-gruppen «Hele Norge slår av strømmen i 15 min».

Vil aksjonere

For fire dager siden ble Facebook-gruppen laget, og siden den gang har nesten 80.000 brukere blitt medlem. Det de har til felles er at de er misfornøyd med de høye strømprisene.

– Jeg har vært med helt fra starten omtrent, og synes dette var en knallgod idé. Gruppen er for de som er mot de ekstreme strømprisene, som har vært et stort samtaleemne i det siste. Folk er veldig fortvilet, sier Solveig Iversen til Nettavisen.

Hun startet ikke gruppen selv, men er nå en av gruppens to administratorer. Søndag planlegger de en markering klokken 18.00. De som er med på aksjonen skal da etter planen skru av strømmen i 15 minutter.

– Vi står midt i en pandemi. Derfor egner det seg ikke med et fakkeltog, noe jeg egentlig tror preller av som vann på gåsa uansett. Derfor har vi valgt å gå en helt annen vei for å markere, sier Iversen.

Les også: Støre varsler milliardpakke for hardt rammede strømkunder

– Stort inngrep i min inntekt

Hun har sett seg lei på de svindyre strømprisene man har sett i Norge denne høsten og vinteren.

– Man prøver å spare så godt man kan, men det er begrenset hvor mye man kan gjøre. Jeg er heldig som har vedovn. Vi klarer oss vi, men jeg ser at regningen er både tre- og firedoblet ut fra det den vanligvis er på. Det er et stort inngrep i min inntekt, sier hun.

Iversen håper det kommer noe mer konkret fra regjeringens side før jul, ikke bare en lovnader.

– Dette har vi vært gjennom mange ganger. Det loves gull og grønne skoger, men så kommer det ingenting. Jeg vil ha en håndfast løsning, ikke en russisk rulett der man kanskje er en av de heldige som får hjelp etter jul. Det må være noe konkret, sier hun.

I skrivende stund har strømakjon-gruppen nærmere 80.000 medlemmer på Facebook. Om like mange stiller på aksjonen søndag gjenstår å se.

– Jeg velger å tro at det er en del som ikke kommer til å gjennomføre, det sier seg selv. Men jeg har et håp om at 90 prosent av de i gruppa gjennomfører. Da tar jeg også høyde for at gruppen vil få flere medlemmer før søndag, sier hun.

Les også: Staten håver inn på strømsjokket: - Sinnssyk situasjon

Stortingspolitiker med i gruppen

Stortingspolitiker for SV, Lars Haltbrekken er selv medlem av strømaksjonsgruppen på Facebook. Om han skal delta på markeringen på søndag, vil han ikke svare på.

– Skal du være med på aksjonen?

– Jeg skrur av så mye strøm jeg kan for tiden fra før av jeg, men det er klart jeg skjønner den frustrasjonen som er der ute, sier Haltbrekken til Nettavisen.

Han er klar og tydelig på at det må gjøres noe, og at han har full forståelse for de som er frustrert.

– Vi er nødt til å få på plass umiddelbare tiltak som får ned de skyhøye regningene og vi er nødt til å få på plass langsiktige tiltak for å få kontroll på situasjonen i strømmarkedet, sier stortingspolitikeren og fortsetter:

– Vi har foreslått at staten skal kjøpe en større mengde kraft, som de igjen skal selge til norske forbrukere. Da kan forbruker inngå langsiktige avtaler med staten for en rimeligere penge og de er forsikret mot de enorme svingningene man ser i kraftprisene nå, sier han.

Støre lover strømpakke

Onsdag gikk statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ut å lovet at det ville komme en strøm-kompensasjonsordning på plass allerede torsdag, og at det skal brukes et milliardbeløp på dette.

– Vi har jobbet med å finne gode løsninger som virkelig kan treffe. Vi har derfor i dag lagt frem to løsninger som vi kan gi raskt. Det er å øke bostøtten og en lån- og stipendordning til studenter, sa Støre til VG onsdag.