Gå til sidens hovedinnhold

Plantasjen dømt for uaktsomhet

5. juni ble det avsagt en dom mot Plantasjen Koteng på Skullerud etter at en liten gutt skadet seg på hagesenteret.

Skullerud: Plantasjen Koteng på Skullerud er idømt en bot på 50 000 kroner samt saksomkostninger etter at en to år gammel gutt falt fra et usikret vindu i en utstillingshytte. Gutten ble påført kraniebrudd og hjernerystelse. Retten mente at hageselskapet hadde vist uaktsomhet ved å ikke ha sikret vinduet tilstrekkelig. Plantasjen ble dømt etter Straffelovens § 237 "ved uaktsomhet å ha skadet en annen på legeme eller helbred".

Uaktsomhet

Det var den 8. juli 2006 på Plantasjen i General Ruges vei at ulykken skjedde da toåringen falt to og en halv meter ut av vinduet på utstillingshytta og rett i asfalten.

Aktor la ned påstand om en bot på 80 000 kroner samt saksomkostninger. Under hovedforhandlingene i juni i år, erkjente butikksjefen, med fullmakt, seg ikke skyldig etter forelegget.

Minihytte

Hytten som ble solgt på Plantasjen, er 22 kvadratmeter og går over to plan. Fra underetasjen går det en trapp opp til en hems. Ved hemsen er det et vindu som var lukket, men ikke låst.

Toåringen var på senteret sammen med sin fire måneder gamle bror samt sin mor og mormor. Da mor forlot åstedet for å amme, ble mormor igjen for å passe på og det var da gutten løp inn i hytten for å leke. Da gutten kom opp på hemsen, lente han seg mot det ulåste vinduet og falt ned da vinduet slo ut. Med kraniebrudd ble gutten fraktet til Ullevål sykehus hvor han var til observasjon i to dager. Toåringen kom seg etter sykehusoppholdet, men i legeerklæringen står det at ved utskrivelse var han fortsatt noe trettere enn vanlig. Gutten pådro seg sannsynligvis en hjernerystelse samt en sprekk i skallebeinet i forbindelse med fallet. Etter en slik skade er det vanlig med økt trettet i inntil noen uker og det er liten sannsynlighet for varige men.

For nære lekeområde

Retten mente at Plantasjen med enkle midler kunne redusert eller eliminert risikoen for å falle ut av vinduet og kom til at hagesenteret ikke opptrådte forsvarlig etter Straffelovens § 237.

Det er lite praksis på området så derfor er denne avgjørelsen interessant. Det som var viktig i min argumentasjon var at hytten lå nesten helt inntil et lekeområde og derfor må man kunne påregne slike hendelser. Det er et uaktsomhetskrav her og jeg la vekt på at plasseringen av hytta gjorde at den kunne forveksles med en lekestue. Det trodde også mormor i dette tilfelle, forteller aktor i saken, Rita Parnas, og legger til at familien er lettet over utfallet i saken.

Dommen er allmennpreventiv. Det er det vi ønsker å få frem, at bedrifter må sikre sine lekeplasser på lik linje med andre. Det var grunnen til at vi gikk til sak og vi er selvsagt veldig lettet over utfallet av dommen og ikke minst at det gikk bra med gutten vår. I tolv timer etter ulykken beveget han ikke armer eller bein og snakket ikke så vi hadde selvsagt de verste tanker om hvordan dette hadde gått, sier guttens far, Kenneth Sjåfjell og legger til at han likevel er skuffet over at hagesenteret ikke ble dømt for grov uaktsomhet.

I forhold til selve ulykken, har aldri Plantasjen vært særlig ydmyke. De har aldri tatt kontakt med oss og under rettssaken uttalte de at Plantasjen ikke er et sted for barnefamilier og mente at foreldre selv hadde ansvaret. Det er merkelig i og med at de har dyr og lekeplass der. Det er nok lite rettspraksis på dette området så vi håper at denne saken kan være til hjelp for andre, avslutter Sjåfjell.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet