Plasma-TV kan bli forbudt i EU

Foto: Ethan Miller (AFP)

Plasmaskjermer kan bli forbudt som et ledd i kampen mot global oppvarming.

12.01.09 12:18

I samtlige EU-land skal de tradisjonelle lyspærene erstattes med sparepærer, og nå forventes det at EU-kommisjonen vil foreslå å forby de populære plasma-TV-ene, skriver Jyllands-Posten.

Bruker for mye strøm
Hensikten er å begrense energiforbruket til private husstander. De enorme plasma-TV-ene er store energislukere og produsentene må sannsynligvis senke TV-enes energiforbruk drastisk dersom de skal kunne overleve et eventuelt forbud.

Plasmaskjermene bruker anslagsvis dobbelt så mye strøm som LCD-skjermer med tilsvarende størrelse. En 42-tommers plasmaskjerm fra Panasonic skal ha et strømforbruk på heftige 385 watt - mens en tilsvarende LCD-skjerm trekker 236 watt.

Prisene er lave
Salget av plasmaskjermer har eksplodert på det europeiske markedet de siste årene som følge av fall i prisene på de store TV-ene. Dermed er plasmaskjermene blitt mer tilgjengelig for de fleste forbrukerne, og har langt på vei æren for den store flatskjermrevolusjonen.

Selv om LCD-skjermer har blitt betydelig billigere det siste året, så er fortsatt plasmaskjermer billigere. I tillegg er det mange som foretrekker plasma fremfor LCD fordi bildekvaliteten ofte er bedre på plasma enn LCD - spesielt i mørke bilder.

En lignende lov er på vei i California hvor de trinnvis ønsker å innføre meget strenge regler for store flatskjermer. Årsaken er at TV-er på det meste kan suge opp hele 40 prosent av strømmen som lages av et atomkraftverk i staten. Ved å innføre krav til strømforbruk i TV-er regner en med å senke strømforbruket betydelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag