Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Plasma-TV kan bli forbudt i EU

Foto: Ethan Miller (AFP)
Sist oppdatert:
Plasmaskjermer kan bli forbudt som et ledd i kampen mot global oppvarming.

I samtlige EU-land skal de tradisjonelle lyspærene erstattes med sparepærer, og nå forventes det at EU-kommisjonen vil foreslå å forby de populære plasma-TV-ene, skriver Jyllands-Posten.

Bruker for mye strøm
Hensikten er å begrense energiforbruket til private husstander. De enorme plasma-TV-ene er store energislukere og produsentene må sannsynligvis senke TV-enes energiforbruk drastisk dersom de skal kunne overleve et eventuelt forbud.

Plasmaskjermene bruker anslagsvis dobbelt så mye strøm som LCD-skjermer med tilsvarende størrelse. En 42-tommers plasmaskjerm fra Panasonic skal ha et strømforbruk på heftige 385 watt - mens en tilsvarende LCD-skjerm trekker 236 watt.

Prisene er lave
Salget av plasmaskjermer har eksplodert på det europeiske markedet de siste årene som følge av fall i prisene på de store TV-ene. Dermed er plasmaskjermene blitt mer tilgjengelig for de fleste forbrukerne, og har langt på vei æren for den store flatskjermrevolusjonen.

Selv om LCD-skjermer har blitt betydelig billigere det siste året, så er fortsatt plasmaskjermer billigere. I tillegg er det mange som foretrekker plasma fremfor LCD fordi bildekvaliteten ofte er bedre på plasma enn LCD - spesielt i mørke bilder.

En lignende lov er på vei i California hvor de trinnvis ønsker å innføre meget strenge regler for store flatskjermer. Årsaken er at TV-er på det meste kan suge opp hele 40 prosent av strømmen som lages av et atomkraftverk i staten. Ved å innføre krav til strømforbruk i TV-er regner en med å senke strømforbruket betydelig.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!