I høst sjøsatte The Ocean Cleanup en gigantisk plastrenser, som hadde som mål å rense den største oppsamlingen av plast i havet.

Plastansamlingen ligger i Stillehavet mellom California og Hawaii, og ifølge The Ocean Cleanup inneholder området rundt 1.800.000.000 biter plast og veier 80.000 tonn. Området er rundt en og en halv kvadratkilometer stort, og noe av plasten kommer fra så tidlig som 1970-tallet.

Målet med oppsamlingssystemet var at det skulle rense halve området på fem år. En ny rapport fra The Ocean Cleanup viser at det ikke fungerer slik det skal, og at det må nye tester til for å finne ut hvorfor.

Muligens for treg

Rensesystemet samler inn plasten, men klarer ikke å holde på den, kommer det frem i rapporten.

- Den eneste måten der vi virkelig kunne se hvordan systemet ville utføre jobben var å sette den i miljøet den ble designet for, skriver organisasjonen i rapporten.

The Ocean Cleanup er nå i gang med arbeidet om å finne ut hvorfor systemet ikke fungerer som den skal. I rapporten skriver organisasjonen at de undersøker om grunnen kan være at systemet er for tregt til å kunne holde på plasten.

- Det kan se ut som at systemet av og til går saktere enn plasten, noe som gir plasten en mulighet til å gå ut fra rensesystemet igjen, skriver organisasjonen i rapporten.

Systemet har ingen egen motor, men blir drevet rundt av hav-strømninger og vind. Opprinnelig trodde organisasjonen at dette ville føre til at systemet ville gå litt raskere enn plasten.

Større innflytelse enn først antatt

Oppsamlingssystemet, som organisasjonen har valgt å kalle Wilson, kan også ha større innflytelse på strømmene som bærer med seg plasten enn tidligere antatt.

Ifølge The Ocean Cleanup har det blitt observert en stagnasjon der små områder av plast blir drevet rundt Wilson, i stedet for å bli drevet inn i systemet.

Organisasjonen vil fortsette å teste og overvåke systemet til de er sikre på eventuelle endringer, som vil ble gjort ved et senere skift.

- Vi er sikre på at disse testene vil lære oss mer om den nåværende statusen til Wilson, noe som forhåpentligvis vil la oss gjøre rensesystemet fullt operativt så fort som mulig, skriver The Ocean Cleanup avslutningsvis i rapporten.