*Nettavisen* Nyheter.

Playstation ikke et leketøy

– Dette er et leketøy som ikke har mer enn to års reklamasjonsrett, sa butikken. Forbrukerrådet er langt fra enige.

24.08.05 21:25

I januar ville Petter Hems Playstation ikke lese spillcd-ene lenger. «Disc read error» kunne man lese på skjermen.

- Playstation er et leketøy
For ett år siden fikk Petter nøyaktig den samme feilmeldingen. Den gang fikk han reparert maskinen gratis. Men nå mente Expert-butikken Petter reklamerte i at det kun var to års reklamasjonsrett på en Playstation fordi det var et leketøy. Denne informasjonen hadde de fått fra importøren Nordisk Film.

Et raskt søk i «TV 2 hjelper deg» og Forbrukerrådets arkiver avslører at Petter Hem ikke er alene. Over hele landet finner vi andre Playstation-eiere som har blitt møtt med beskjeden om at de kun har to års reklamasjonsrett på spillmaskinen sin. Men loven sier noe annet¿

Fem års reklamasjonsfrist
- Det er fem års reklamasjonsfrist på en Playstation 2, fastslår jurist John Andreas Lange i Forbrukerrådet, og viser til en sak fra Forbrukertvistutvalget som er nærmest identisk med Petter Hem sin. – Konklusjonen der var klar: En Playstation kan sammenlignes med produkter som cd- og dvd-spillere, og skal dermed ha den samme reklamasjonsretten, avslutter Lange.

Petter mener butikkene og Nordisk Film burde vite bedre.

- Det er de som forhandler og importerer Playstation, og de burde jo kjenne kjøpsloven bedre enn det jeg gjør. Så at de lager noen problemer av det her, det skjønner jeg liksom ikke.

Expert svarer
Når «TV 2 hjelper deg» oppsøkte Experts presseansvarlig, fikk imidlertid pipa en annen lyd.

- Playstation 2-maskiner kan sammenlignes med andre typer lyd- og bildeprodukter og da er det i følge kjøpsloven 5 års reklamasjonsrett, sier Trond Bentestuen i Expert Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hvorfor fikk Petter Hem da beskjed om at det ikke var reklamasjonsrett på hans Playstation, da den bare var tre år gammel?

- Ja, det vi mistenker her er at det har vært en sammenblanding mellom garantibegrep på den ene siden, og reklamasjonsbegrep på den andre siden. Det er en utfordring for oss at dette kan mikses sammen. Vi er mennesker, forklarer Bentestuen.

Men uansett om de blander mellom garanti og reklamasjonsrett, så burde de jo vite at man har fem år på seg?

- Jo, det kan du si, og det er beklagelig at det ikke er informert korrekt i dette tilfellet, for det er ingen tvil om at det er fem års reklamasjonsrett på dette produktet, avslutter han.

Nordisk Film svarer ikke
«TV 2 hjelper deg» spurte gjentatte ganger om å få et intervju med informasjonssjef Espen Tollefsen i Nordisk Film, men han ønsket ikke å stille opp. Det eneste svaret vi fikk lov å publisere fra telefonsamtalene med ham, var: ”Ingen kommentar”.

Selv om Nordisk Film ikke ønsker å svare, ønsker vi å stille disse spørsmålene:

¿ Hvor lang reklamasjonsfrist mener dere det er på en Playstation 2?

¿ Hvilke retningslinjer gir dere til butikkene med tanke på reklamasjonsfristen?

Svaret er altså ingen kommentar – så vet dere det!

ONSDAG BLE TV 2 HJELPER DEG LANSERT PÅ NETT. SJEKK DEN NYE SIDEN HER.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.