*Nettavisen* Nyheter.

PLO støtter Hamas' betingelser for våpenhvile

Palestina-komiteen skal igjen ha en markering foran Stortinget og bevege seg mot den israelske ambassaden i Parkveien. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Og i dag blir det demonstrasjoner i Oslo og Bergen.

Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO ga onsdag sin støtte til Hamas' betingelser for å avtale en våpenhvile med Israel. Det kan gjøre det lettere å få stanset kampene.

Med støtte fra Israel og USA har Egypt forsøkt å få begge parter til å stanse kampene og starte forhandlinger om en våpenhvile på Gazastripen der over 600 mennesker er drept hittil.

Hamas har imidlertid ikke godtatt tilbudet til Egypt og krever garantier for at Israels og Egypts blokade av enklaven blir opphevet og at fanger løslates. Friksjonen er ikke blitt mindre av at tilliten mellom regimet i Kairo og Hamas er minimal.

At PLO onsdag vedtok å støtte Hamas' krav, kan gjøre Palestinas president Mahmoud Abbas, som er PLOs leder, til en effektiv mekler for en våpenhvile.

– Gazas krav om å stanse aggresjonen og heve blokaden i alle sine former er kravene til hele det palestinske folk, og de representerer målet som den palestinske ledelsen har satt inn hele sin energi for å oppnå, sier PLO-toppen Yasser Abed Rabbo.

USAs utenriksminister John Kerry, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, emiren av Qatar, samt utenriksminister Børge Brende er blant dem som er i regionen og jobber for å få til en våpenhvile.

Palestina-venner varsler bred markeringer i Oslo og Bergen

Onsdag ettermiddag arrangeres markeringer både i Oslo og Bergen mot Israels opptreden i den pågående konflikten hvor mange sivile har mistet livet.

Det er Palestinakomiteen i Norge og Fellesutvalget for Palestina som har tatt initiativ til markeringen i Oslo.

Organisasjonene sier det blir «en bred demonstrasjon» utenfor Stortinget klokken 17.

Til ambassaden

LO-leder Gerd Kristiansen og leder Bjørnar Moxnes i Rødt skal holde appeller i Oslo.

Videre skal følget gå til den israelske ambassaden. Parolene er «Stopp Israels bombing», «Opphev blokaden av Gaza!», «Okkupasjonen må opphøre» og «regjeringen må ta ansvar- krev at Israel følger folkeretten».

Organisasjonene krever at Israel stopper angrepene, som hittil har krevd mange sivile liv.

– Vis solidaritet med palestinere og krev at Israel stopper den kollektive avstraffelsen av en hel befolkning, oppfordrer de.

I beredskap

Fungerende leder Martin Strand på fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt er ikke bekymret i forkant av onsdagens markering.

– Vi har hatt noen slike demonstrasjoner de siste ukene, og det har gått veldig bra. Det er fint at de får ytret sine meninger, og jeg håper det kan foregå på en ordentlig måte, sier Strand til NTB.

Han roser arrangørene, som han mener har tatt stort ansvar for de forrige gjennomføringene.

Politiet vil likevel være i beredskap, noe Strand understreker at det alltid er i forbindelse med demonstrasjoner når større folkmengder samles.

I Bergen

Også i Bergen blir det markeringer onsdag. Ved Den blå steinen på Torgallmenningen klokka 16 vil det både bli holdt appeller, være musikalske innslag og tog. Det blir også igangsatt en underskriftskampanje.

– Gaza er nok en gang under angrep fra Israel, drapstallene stiger raskt, og fram til nå er over 500 drept. De sivile er hardt rammet og over 100 av de drepte er barn. Onsdag 23. juli er det nasjonal aksjonsdag mot bombingen av Gaza, og Bergen slutter seg til, sier pressekontakt Henrik Hjelle.

Markeringene i Bergen blir arrangert av Palestinakomiteen i Bergen, Palestinaforeningen Bergen og Boikott Israel-aksjonen. Også Norsk Folkehjelp og Fagforbundet deltar. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.