RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Plukker bøttene fulle på kort tid

Til livs: - Alle må plukke skal vi bekjempe dette,sier Linda og Kevin.
Til livs: - Alle må plukke skal vi bekjempe dette,sier Linda og Kevin. Foto: Marianne Enger (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
FET: – At sneglene er borte, stemmer ikke, sier Linda M. Høibraaten. Og hun snakker av erfaring.

FET (Romerikes Blad): Utstyrt med hver sin bøtte og pølseklype starter mor og sønn kveldens sneglejakt.

Rusleturene i nabolaget fra Nerdrum til Hovin er nærmest blitt dagligdags. Linda M. Høibraaten og Kevin Høibraaten Eeg (9) har sluttet å fintelle hvor mange brunskogsnegler som ender i bøttene – det er rett og slett så mange at de ofte kommer ut av tellingen.

– Flere må plukke

Ulike medier har den siste tiden hevdet at det er færre brunskogsnegler nå enn tidlige år.

– Det stemmer ikke, men mange mennesker ser ikke ordentlig etter. Jeg opplever til stadighet at folk sier de ikke har snegler i hagen, men når jeg spør om jeg får ta en titt – finner jeg snegler. Og har man én, har man trolig hundrevis i nærheten. Man må lete enten tidlig om morgenen, eller om kvelden, sier Linda til Romerikes Blad.

Via sosiale medier, blant annet en Facebook-gruppe som vil sneglene til livs, følger hun med på andres erfaringer med de brune og slimete brunskogsneglene som ifølge Bioforsk ble første gang funnet i Norge i 1988. Linda og Kevin håper flere tar inn over seg hvor omfattende problemet kan bli dersom engasjementet i eget nærmiljø ikke øker.

– Jeg har hørt om eksempler i Vestfold og Østfold der folk nærmest må lete etter en ledig flekk på bakken når de skal sette ned foten. I Vestfold fant en familie snegler i sengetøyet når de kom hjem fra ferie. Ingen ønsker å ha det sånn. Flere må bli med å plukke, og alt hjelper – om man så stater med å ta noen få i egen hage, sier Linda. 


I KLYPA: Pølseklypa har fått ny funksjon for Kevin (9).

– Ei dame jeg snakket med sa at man ikke skal drepe snegler fordi Gud har skapt dem. Hun kastet sneglene inn i hagen til naboen, sier Kevin.

Ei dame jeg snakket med sa at man ikke skal drepe snegler fordi Gud har skapt dem. Hun kastet sneglene inn i hagen til naboen

Mange andre sier det samme, ifølge Linda. Ute av syne, ute av sinn. Aller helst ser hun at flere tar affære utenfor tomtegrensa i tillegg til egen hage.

Reduserer bestanden

Ifølge Linda og Kevin ser de resultater. I egen hagen finner de to-tre, og skoleveien til Kevin er ikke like «trafikkert» som den var for noen uker siden.

I løpet av august har Linda og Kevin, og to personer til plukket over 20.000 brunskogsnegler i nærområdet. I tillegg vet de om noen få plukkere til.

– Her på lekeplassen har det vært ille, og er det fortsatt til tider, sier Linda nå i et inngjerdet område innerst i Sagaveien.

Første gang hun oppdaget én i egen hage, var for fire år siden.

Halvannen time etter at Linda og Kevin startet turen har de plukket 600–700. Kveldsturene avsluttes med å avlive sneglene ved å helle kokende varmt vann i bøttene. Etter et døgn graves fangsten ned.

LETER i Gresset: Linda M. Høibraaten sikter seg inn.
FANGST: Linda M. Høibraaten og Kevin Høibraaten Eeg (9) har plukket cirka 6.000 snegler bare i august. Et par andre i nabolaget har passert 15.000. Kevin brukte halvannen time på å fylle denne bøtta med nærmere 300 snegler.


Ifølge Bioforsk Plantehelse viser det seg at i hager der en fanger og dreper mye snegler gjennom tre år, reduseres sneglepopulasjonen i gjennomsnitt med omkring 75 prosent.

Forsker ved Bioforsk Plantehelse Erling Fløistad mener plukkedugnad i nabolag er en god idé.

– Vi får stadig meldinger om at det oppdages snegler på nye steder, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere