Gå til sidens hovedinnhold

- Plutselig begynte de å spise huden min

Rå luksus, hudspisende fisker og eldgamle japanske tradisjoner skal lokke nordmenn over grensa.

STOCKHOLM (Nettavisen): Store og sprudlende spabølger har i mange år skylt over Norge, og multimillionær, investor og eiendomsutvikler Petter A. Stordalen er en av markedets fremste aktører.

Hotellkongen og hans Nordic Choice-imperium drifter blant annet anerkjente Farris bad og Norefjell Spa & Resort, i tillegg til et lass med andre hoteller rundt om i Norge.

De siste årene har Stordalen fått øynene opp for Sverige, der han har investert, bygget og oppgradert hoteller for mer enn 2 milliarder kroner.

Vil kna flere norske kropper
Nå vil imidlertid den kjente forretningsmannen lokke velværeinteresserte og spirituelle nordmenn over grensa. Her skal vi bokstavelig talt bade i luksus - rimeligere enn i Norge, naturligvis.

For på det japanske spahotellet Yasuragi Hasseludden, som ved flere anledninger er kåret til Skandinavias beste innenfor i sin kategori, knar de foreløpig få norske kropper. For få mener eieren.

Stordalen, som de siste seks årene har investert mer enn 80 millioner kroner i spa-anlegget, tror nordmenn snart vil få opp øynene for det helt spesielle tilbudet. Selv har han og kona Gunhild kost seg mange ganger i de japanske omgivelsene.

- Det finnes veldig få steder i verden som får meg i balanse og gir meg energi som Yasuragi. Det er et perfekt sted å ta med seg kjæresten, eller for en deilig weekend med gode venner, sier hotellkongen til Nettavisen.

Betong og sushi
Undertegnende ble nysgjerrig på den storslåtte japanske mystikken og bestemte seg derfor for å ta snarveien til Japan, som ligger 20 minutter utenfor Stockholm.

Etter en 500 kroners flytur til Arlanda med Norwegian, et lyntog til Stockholm sentrum og en 20 minutters taxitur fra den svenske hovedstaden sto jeg klar, kun ikledt en tynn Yukakata (en tynn versjon av det tradisjonelle japanske kimonoplagget, journ.anm.).

Hotelldirektør ved Yasuragi Hasseludden, Anna Spjuth, bukker vennlig imot meg før hun gir full omvisning i det 22.000 kvadratmeter store betongbygget. Vi fôres med fersk fisk, nærmere bestemt sushi, mens Spjuth snakker engasjert om havet av velværetilbud spahotellet kan tilby.

- Mange av møblene er spesialbestilt og flydd inn fra Japan. Vi har lagt ned mye krefter i utformingen av rommene, som alle er designet på særegent japansk vis, sier hun.

Bestill en hanare
Og ja, vi ble imponert. For mange av de 191 rommene er faktisk innredet på ekte japansk vis og om du ønsker det er det faktisk mulig å bestille en hanare, altså en japansk personlig tjener, som står til din disposisjon under hele oppholdet.

Spahotellet opererer med priser fra 1700 kroner og oppover per person. Kresne par kan om ønskelig punge ut med flere titusener i døgnet, men da får man også en gigantisk suite på nesten 100 kvadratmeter, samt personlig tjener 24 timer i døgnet.

- I prisene våre er alt unntatt behandlinger inkludert. Vi snakker om japansk frokost, sunne raw-food middager, sushi, eksotisk frukt og ikke minst fri benyttelse av luksusresortens områder. Vi tror helsebevisste og treningsglade nordmenn vil fatte interesse for stedet, sier Spjuth, og legger til at de fleste som besøker spa-hotellet tilhører øvre middelklasse.

- Men alle er selvfølgelig velkommen, forsikrer hun.

Grotter og varmtvannskulper
Selve spa-anlegget ligger vakkert til med full utsikt mot Stockholm by.

Med 30 behandlingsrom, der du blant annet kan få utført tradisjonell shiatsu massasje, flere yogakurs, klangreiser og meditasjon er det nok å ta seg til uten å anstrenge for mange muskler samtidig.

I tillegg har stedet egne innendørs grotter med varmtvannskulper, et dusin ulike badstuer og flere utendørs bassenger. Sistnevnte falt i spesielt god smak på vinterstid.

- Vi merker at mange har en ekstremt stressende hverdag der de alltid skal være tilgjengelige. Derfor er det mange som stadig blir mer opptatt av ro og hvile når de har fri. Her kles alle opp i like Yukataer som de bruker under hele oppholdet. I tillegg har vi flere soner hvor det faktisk er mulig å bruke mobiltelefon. Dette er det mange som setter pris på, sier Spjuth.

Små tannløse pirajaer
Det finnes også mer spesielle aktiviteter på senteret. For eksempel den omdiskuterte behandlingen Fish Spa, eller fiskepedikyr som det kalles på Yasuragi. Kort forklart senkes beina ned i en beholder med kaldt boblende og blått vann fylt med små tannløse pirajaer. Etter lett overtalelse velger undertegnede å teste den spesielle fotbehandlingen, der fiskene spiser bort død huden fra føttene.

En intens kiling kjennes på føttene idet fiskeleppenene begynner å gnafse på huden. Det er tydelig at jeg ikke har filt dem på en stund for fiskene spiser både hardt og lenge. Til slutt velger jeg selv å avslutte behandlingen, men fiskene virker langt fra mette.

Etter å ha smurt inn beina med fuktighetskrem, er resultatet av fiskepedikyren slående. Føttene er myke som bomull og fiskene må ha blitt minst en halvkilo tykkere.

- Jeg har lest et sted at denne behandlingen kan gi verstefall hepatitt C eller i verste fall HIV. Stemmer dette? spør jeg nervøst etter å ha googlet på mobiltelefonen mens jeg satt med beina i balja.

- Nei, dette kan kun forekomme på steder der de ikke skifter vann. Vi er ekstremt opptatt av hygiene og skifter vann daglig, forsikrer Spjuth. Hun forteller at de samme fiskene brukes på psoriasispasienter og at de største kan bli opptil 60 centimeter lange.

Etter seks intense timer takker Nettavisens utsendte for seg. Med skrukkete hud, nyoppspiste føtter og en Yukata i bagen bærer taxituren tilbake til eget hotell, Lord Nelson, som er Sveriges smaleste og innredet som en båt. Servicen her er upåklagelig, men jeg kan likevel ikke nekte for at de romslige rommene på Yasuragi var etterlengtet da jeg stanget hodet i veggen og forsøkte å sovne i den lille lugaren.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot