Gå til sidens hovedinnhold

Plutselig kom storoksen over autovernet

(oa.no): Haavard Haktor Holstad var heldig da han kolliderte med storoksen på veg til jobb.

Det var i 08-tida fredag morgen at Holstad kolliderte med elgoksen med 13 tagger. Han var på veg fra Gjøvik til jobb i Hov da ulykken skjedde noen kilometer vest for avkjøringen til Mustadroa på fylkesvei 33.

– Elgen kom opp en bratt skråning og over autovernet, et sted jeg ikke trodde elgen kunne komme. Jeg så den ikke før jeg hadde elghodet og geviret i frontruta, forteller han til Oppland Arbeiderblad.

Ble avlivet

Det ble et kraftig smell. Holstad så oksen bli kastet tilbake over autovernet. Elgen forsvant ned skråningen, og Holstad kunne se den ligge på bakken i bunnen av skråningen.

– Jeg så den hadde kramper, sier han.

Politiet ble oppringt, og de varslet Viltnemnda. Da Holstad snudde seg tilbake for å se etter elgen etter samtalen med politiet, hadde den karret seg noen titalls meter videre. Viltnemnda fant den i skogen og fikk avlivet den.

Holstad satte opp varseltrekant, og mens han ventet på Viltnemnda, kom det tilfeldigvis en politibil med fire betjenter i retning Gjøvik som skulle på kurs.

Bilbrann

– Mens jeg snakket med dem, begynte det å brenne i bilen. Kollisjonen førte til kortslutning i motoren, sier Holstad.

Politiet hadde brannslukningsapparat i bilen, og Holstad brukte den til å slukke brannen.

Bilen, en Nissan Navara, har elgfanger som ble bøyd i sammenstøtet. Som bildet viser, er det store skader i fronten på bilen. Holstad vet ikke om den er totalvrak eller kan repareres.

Store dyr

– Den er i grenseland, sier han og forteller videre at han har fått mange kommentarer og spørsmål om han blir mer engstelig for å kjøre over Vardalsåsen etter at han publiserte bilde fra kollisjonen på Facebook. Det er han ikke.

– Elgfare er bare noe som er der. Jeg var heldig. Jeg merker bare at jeg er litt stiv i nakken, sier han.

Elgen blir ifølge Wikipedia omkring 2,5 til 3,2 m lang og om lag 180–210 cm i skulderhøyde. Oksen veier normalt cirka 380–720 kg, men kan trolig bli opp mot 900 kg tung. Kua blir gjerne omkring 10 centimeter kortere og blir gjerne ikke like høy og kan veie fra 270 kilo til 360 kilo. Geviret hos fullvoksne okser blir normalt cirka 120–150 cm.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken