RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pløyer unna bøndene

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norge får stadig færre bønder til tross for titalls milliarder i årlig statsstøtte.

Norge bruker årlig nær 20 milliarder kroner på å støtte norsk landbruk - dels som direkte støtte og dels som såkalt «skjermingsstøtte» som gjør det vanskelig å importere billigere matvarer fra utlandet.

Likevel fortsetter bøndene å flykte fra landsbygda. I fjor forsvant nesten 1.000 gårsdbruk. Vi er nå nede på 47.906 landbruksbedrifter her i landet - under halvparten av antallet for tjue år siden, i 1989.

Dersom hensikten med de nær 20 milliarder kronene hvert eneste år er å opprettholde norsk landbruk, må det kunne slåes fast at milliardstøtten er en fiasko.

Ikke ett eneste år de siste 40 årene har det vært oppgang i antall bønder. Og nå har gjennomsnittsalderen på de som er igjen steget til over 50 år!

Men det går også an å vri på tallene, og da fremkommer et mer oppmuntrende bilde: Aldri før har norske bønder dyrket et større areal. Gårdene blir større og større. I år er gjennomsnittsarealet per gårsdbruk 212 dekar - mot bare 76 dekar for 40 år siden. Rundt regnet en tredjedel så mange bønder dyrker altså like mye mark.

Det samme bildet fremkommer for husdyr. Riktignok har vi færre kyr, men sau, svin og høner får vi flere av.

Jordbruksstøtten fører altså til større og større bruk, og dermed færre og færre ansatte.

Paradokset er at jo mer effektiv omstillingen blir, desto mindre reelt blir argumentet for at vi bør bruke nesten 20 milliarder kroner per år til denne distriktsstøtten.

Den tilsvarer rundt 417.000 kroner i støtte til hvert eneste gårdsbruk (og endel mindre per årsverk).

Til sammenlikning har bøndene bare 137.000 kroner i næringsinntekt fra jordbruket. I praksis betyr det at bøndene personlig får under halvparten av milliardene som staten - eller skattebetalerne - årlig gir i støtte.

Forklaringen er at landbruket i økonomisk forstand skaper mindreverdier for samfunnet. Trøsten er at landbruket effektiviseres. Det er en mager trøst så lenge sysselsettingen synker og synker til tross for millliardstøtten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere