RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Polakklønn opp på norsk nivå

31. desember blir siste dag polske arbeidere i Hordaland må jobbe for slavelønn. Dagen etter trer en ny EØS-tariffavtale i kraft i fylket.

Tariffavtalen gjør at alle utenlandske arbeidere har krav på norsk minstelønn. En polsk bygningsarbeider, eller jordbærplukker, skal da kunne tjene minimum 115 kroner i timen, noe som er ti ganger høyere enn lønningene i Polen, melder NRK Hordaland.

Hele Bergen ble rystet over historien til de polske arbeiderne i bergensfirmaet Exact ANS, som ikke hadde fått utbetalt lønn på flere måneder. Hjemme i Polen satt familier og sultet i påvente av ektemennenes lønninger.

Fra nyttår kan slike historier bli en saga blott, når den nye tariffavtalen trår i kraft i Hordaland. Avtalen er allerede iverksatt i fem fylker på østlandet.

- Den nye tariffavtalen blir et hjelpemiddel for å hindre såkalt sosial dumping, det vil si uverdige og umenneskelige arbeidsforhold. Vi håper politi og arbeidstilsyn skal hjelpe med å avdekke og å stoppe det som finnes av dårlig behandling av utenlandske arbeidere, sier leder Kjell Olav Rømo i Tømrernes Fagforening til NRK Hordaland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere