*Nettavisen* Nyheter.

Polakklønn opp på norsk nivå

31. desember blir siste dag polske arbeidere i Hordaland må jobbe for slavelønn. Dagen etter trer en ny EØS-tariffavtale i kraft i fylket.

Tariffavtalen gjør at alle utenlandske arbeidere har krav på norsk minstelønn. En polsk bygningsarbeider, eller jordbærplukker, skal da kunne tjene minimum 115 kroner i timen, noe som er ti ganger høyere enn lønningene i Polen, melder NRK Hordaland.

Hele Bergen ble rystet over historien til de polske arbeiderne i bergensfirmaet Exact ANS, som ikke hadde fått utbetalt lønn på flere måneder. Hjemme i Polen satt familier og sultet i påvente av ektemennenes lønninger.

Fra nyttår kan slike historier bli en saga blott, når den nye tariffavtalen trår i kraft i Hordaland. Avtalen er allerede iverksatt i fem fylker på østlandet.

- Den nye tariffavtalen blir et hjelpemiddel for å hindre såkalt sosial dumping, det vil si uverdige og umenneskelige arbeidsforhold. Vi håper politi og arbeidstilsyn skal hjelpe med å avdekke og å stoppe det som finnes av dårlig behandling av utenlandske arbeidere, sier leder Kjell Olav Rømo i Tømrernes Fagforening til NRK Hordaland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag