*Nettavisen* Nyheter.

Polare lavtrykk på vei - meteorologene venter nordavind med snø og snøfokk

PÅ VEI INN FRA HAVET: Mandag morgen er meteorologene ute og peker på polare lavtrykk som er på vei mot Nord-Norge.

PÅ VEI INN FRA HAVET: Mandag morgen er meteorologene ute og peker på polare lavtrykk som er på vei mot Nord-Norge. Foto: (Meteorologisk institutt)

Uvær på vei mot Nord-Norge. Liten storm ventet på Vestlandet. På Sotrabrua ble en tilhenger tatt av vinden.

09.12.19 10:12

OSLO (Nettavisen): Meteorologisk institutt er mandag morgen ute og varsler om to polare lavtrykk som er på vei. Det første vil stryke forbi Lofoten og Vesterålen midt på dagen mandag. Det andre ventes å nå kysten av Troms og Vest-Finnmark mandag ettermiddag.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

- Nordavind når det treffer land

- Det er usikkert akkurat hvor, men det blir nok nordavind med snø og snøfokk mange steder når de treffer land, skriver meteorologene på Twitter.

Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for polart lavtrykk for Lofoten og Vesterålen og Sør Troms for perioden mandag til tirsdag.

- Lokalt vanskelige kjøreforhold

«Rask endring i vindstyrke og retning. Det kan være vanskelig fremkommelighet på grunn av snø, snøfokk og redusert sikt. Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet kraftig snøfall i kombinasjon med vind», skriver meteorologene om konsekvensene.

Det er også sendt ut farevarsel for Ytre Vestfjorden, Røstbanken, Vesterålsbankene, bankene utenfor Troms, Tromsøflaket, Hjelmsøybanken og SC, C5, Dype D4, Dype E4 og E3.

- Uka starter med mye spennende vær i Norge. Både polare lavtrykk, snøbyger, snø og liten storm, skriver meteorologene i en oppdatering mandag klokka 10.

Klikk på bildet for å forstørre. MYE VÆR: Værkartet mandag byr på både polare lavtrykk, snøbyger og liten storm.

MYE VÆR: Værkartet mandag byr på både polare lavtrykk, snøbyger og liten storm. Foto: (Meteorologisk institutt)

Tilhenger veltet på Sotrabrua

Vinden har allerede skapt utfordringer andre steder i landet. På riksvei 555 over Sotrabrua i Bergen rykket nødetatene ut til trafikkulykke klokka 09.51. En tilhenger skal ha blitt tatt av vinden og veltet over i motsatt kjørefelt der den traff en bil. Det skal være sterk vind på stedet, melder Vest politidistrikt.

Lastebil mistet henger på Bømlabrua

Sterk vind førte til at en lastebil mistet tilhengeren på Bømlabrua mellom Bømlo og Stord kommune mandag morgen. Tilhengeren ble liggende på siden og sperret et felt. Ingen personer ble skadet.

«Det er fremdeles store trafikale problemer på stedet og enkelte kjøretøy vil bli nektet å kjøre over på grunn av vindforholdene», melder Sørvest politidistrikt klokka 08.30.

Flere steinras over E16

Mandag morgen har det også gått flere steinras over E16 i Nærøydalen i Sogn. Veien er helt stengt, melder Vest politidistrikt klokka 08.30. Geolog skal undersøke områder når det blir dagslys. Ingen personer er skadet eller savnet.

På E16 i Nærøydalen i Gudvangen gikk det mandag morgen et ras ut på veien. En stein ble liggende i veibanen, meldte Vegtrafikksentralen vest klokka 08.09.

Les også: E16 stengt på grunn av steinras

Trøbbel over fjellet i sør

Uvær og snø medførte mye venting på fjelloverganger i Sør-Norge natt til mandag. E134 og riksvei 52 åpnet, men kolonnekjøring kan bli innført på kort varsel, melder NTB.

På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet var det klokka 06.30 minus 3 grader, svak vind og lette snøbyger. På E134 over Haukelifjell var det klokka 05.30 minus 2 grader, laber bris, skyet og lett snø. På riksvei 7 over Hardangervidda var det samtidig snø- og isdekke, løs snø, minus 4 grader, lett bris og skyet. Riksvei 13 over Vikafjellet er stengt på grunn av snøras og uvær. Ny vurdering ventes klokka 12.

Sterk vind og snødrev skapte utfordringer fra tidlig søndag og Vegtrafikksentralen kalte inn alt tilgjengelig mannskap for å brøyte og strø veiene.

Klikk på bildet for å forstørre. SVAK VIND: På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet var det klokka 06.30 mandag minus 3 grader, svak vind og lette snøbyger.

SVAK VIND: På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet var det klokka 06.30 mandag minus 3 grader, svak vind og lette snøbyger. Foto: Webkamera (Statens vegvesen)

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt:

Annonsebilag