Polarfarerens angst

Nå kan du lese om polarfarerens konstante angst på verdens lengste skitur tvers over hele Antarktis.

20.11.06 09:59

Fredag 3. februar i år ble det klart at Rune Gjeldnes slo rekorden om verdens lengste skitur. Da hadde han tilbakelagt 4804 kilometer på totalt 100 dager.

Gjeldnes brukte noen måneder på å komme tilbake til normalen, før han begynte å skrive boka om ekspedisjonen i mai. Nå er «På nåde over Antarktis – verdens lengste skitur» lansert.

Konstant dødsangst
Boka skiller seg mye fra tidligere utgivelser av Gjeldnes. Fra å virke som en uredd og dristig marinejeger, går han til å være en åpnere og mer personlig voksen mann med følelser.

Da Gjeldnes krysset Priestly-breen , fikk han en enorm frykt. Det var da han visste hvordan bokas innledning skulle bli.

- Jeg visste tidlig at jeg skulle begynne boka med angsten jeg har vært igjennom. Jeg var ekstremt redd, og hadde konstant dødsangst da jeg krysset Priestly-breen, forteller han idet boken blir lansert torsdag.

Drømmeverden
Første del av boka er historien om mannen som gikk den lengst mulige ruta til Antarktis helt alene. Ingen andre har gjort det samme uten å få ekstra påfyll av utstyr og mat.

- Å gå alene var helt perfekt. Risikoen for at noe går galt er halvert da, sier Gjeldnes.

I tillegg til frykten for at noe går galt, beskriver Gjeldnes ensomheten og savnet etter sine kjære hjemme.

- Man lever i en konstant usikkerhet, og er helt alene om å ta beslutninger, forteller han.

Dessuten er landskapet på Antarktis så monotont, at det blir minimalt med input utenfra.

- Det blir en rik indre verden av dette. Jeg levde mye i drømme- og fantasiverden, og måtte konsentrere meg for å holde galskapen borte, ler Gjeldnes.

- Nok polarferder nå
Andre del av boka går mer teknisk til verks, med detaljerte beskrivelser av planlegging, utstyrsvalg og sikkerhetshensyn.

Boken er ikke ment å være en håndbok i polarferder. Likevel er det både tips og inspirasjon her, enten du vil ut på en vanlig langtur i utmarka eller på ekspedisjon.

Men Gjeldnes har fått nok polarferder for denne gang.

- Det blir ikke noen polarekspedisjon på meg med det første. Jeg har fått nok for en stund. Men det blir garantert flere turer, for jeg elsker det, avslutter han.

Her kan du lese alt om Rune Gjeldnes` tur over Antarktis i Nettavisens eget magasin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.