Friske meninger

Polarisering

Carsten Neraal:

POLARISERING: Artikkelforfatter Carsten Neraal skriver om polarisering og at det politiske klimaet har blitt tøffere.

POLARISERING: Artikkelforfatter Carsten Neraal skriver om polarisering og at det politiske klimaet har blitt tøffere.

Polarisering er en syvende landeplage. Dette fenomenet at det politiske klimaet blir tøffere.

Av Carsten Neraal, Venstre-mann

Min gamle venn underviste i et fag som het ikkevoldskommunikasjon for unge mennesker ved en folkehøyskole. Kan dere tenke dere noe mer meningsfylt? For det handler veldig mye om språket. Vi er alt for lite bevisst hvordan språket påvirker oss intensivt og gjennom hele dagen.

Vi er rettferdighetssøkende mennesker, fulle av emosjoner, som ønsker å bli sett og hørt, og vi vil gjerne delta i debattene. Vi har et sterkt demokratisk sinnelag, og det er selvfølgelig udelt positivt. Polarisering forklares oftest med: En sterkere politisk elite, MSM (main stream media, eller skjev nyhetsdekning) og «political correctness» (politisk selvgodhet).

Disse begrepene har etablert seg i alle vestlige land, så de beskriver nok fenomenet polarisering ganske godt. En kan jo forsøke å gi partiene score i forhold til disse elementene. Jeg tør nesten ikke våge, fordi det er et minefelt. Arbeiderpartiet ville antageligvis score ganske høyt på alle tre elementene.

Thomas Boe Hornburg, medierådgiver for Gahr Støre, skriver kronikk i Aftenposten 18. mars, og mener polarisering i hovedsak skyldes større ulikheter. Det er åpenbart også riktig. Men det er vel heller ingen partier på Stortinget som ønsker mer ulikhet.

Så alle forslag om bedre fordeling mellom fattig og rik mottas med takk fra alle folkevalgte. Noen politikere vil gjerne fremstille skattepolitikk som noe enkelt, men det er det jo slettes ikke, og skattepolitikken har ikke endret seg mye med ulike regjeringer.

Det skrikes likevel ut i tide og utide: «Regjeringen gir skattelette til de rike.» Og da fyrer en kjelen opp med polarisering, helt bevisst. Arbeiderpartiet mener de slåss for et varmere samfunn; og de andre gjør ikke det? Akkurat som om regjeringen ønsker å gi skattelette til de rike. Tuller du? Regjeringen vil selvfølgelig ikke at noen som allerede er rike, skal bli enda rikere? Nei, hvorfor skulle de mene det? Men Arbeiderpartiet gir seg ikke.

Humans of New York er en fantastisk Facebook-side og Instagram-side, hvor mennesker står fram med sine gleder og sorger her i livet. Jeg anbefaler alle å følge Facebook-siden. Dette er sterke historier om vanlige mennesker som sliter med ett og annet.

Det rare er at det ligger tusenvis av kommentarer til hver historie, og nær sagt alle er positive! Plutselig har vi motstykket til polarisering. I kommentarene ligger det allverdens klokskap, vennlighet og solidaritet, helt renset for politikk. Så sosiale medier kan være positivt og støttende.

Men ikke alltid. Jeg føler virkelig med Kristin Clemet som er og forblir en engasjert og fargerik dame. Hun slettet seg nylig fra Twitter, fordi hun ikke orket all drittslengingen. Jeg forstår henne godt. Og vi som er på Twitter savner henne, nesten hver dag. Noen enkle tiltak mot alle stygge kommentarer i sosiale medier, er at flere aviser burde vurdere å stenge kommentarfeltene.

Det viktigste av alt er likevel at alle tar litt selvkritikk. Og det gjelder alle partier. NRK må kanskje også gå i seg selv, for at de tenderer å være en representant for MSM (main stream media). Og alle som føler seg bedre enn andre, må også vurdere sin egen politiske selvgodhet.

I stedet for å være politisk korrekt, kan en heller stille spørsmålet: Hva er situasjonen med hensyn til enkelte samfunnsproblemer; og hva er utfordringene? Forsøk å nevne tre uavhengige og konkrete tiltak som kan hjelpe på situasjonen, uten å gå i retorikkfella.

Jeg oppfordrer alle til å følge Facebook-siden «Humans of New York». En blir så glad for alle som deler litt om seg selv. Og vi må alle tenke godt gjennom hvordan vi bruker språket vårt når vi debatterer og snakker til barn og voksne. Alle er full av følelser, og alle har innsikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.