– I Storbritannia har de sendt ut et farevarsel for et lavtrykk som i løpet av fredagen vil ligge mellom Norge og Storbritannia. Det gir bivirkninger langs kysten i Sørvest-Norge, sier Skjervagen.

Les også: To biler endte i grøfta på «såpeglatt vei» – da politiet testet selv gikk det galt

Statsmeteorologen sier at det i løpet av fredagen vil det bli litt økt vind langs kysten og opp til sterk kuling, men at det ellers på fredagen blir mye oppholdsvær i Sør-Norge.

– Det kan hende det kommer noen sludd- og regnbyger langs kysten, sier hun.

Forflytter man seg mer østover og inn i landet, til Telemark og Kristiansand, ser det ut til å komme nedbør i form av snø.

– Det er sendt ut snøvarsel for Telemark og Agder fra fredag ettermiddag og frem til lørdag ettermiddag. De kan få mellom 10 og 20 centimeter snø i Telemark og Agder. I høyden vil det komme enda flere centimeter med snø, sier statsmeteorologen.

Advarsel til bilister i Telemark og Agder

Skjervagen kommer derfor med en advarsel til de som har tenkt seg ut med bilen i Telemark og Agder lørdag morgen:

– Man må være forberedt på lokalt vanskelige kjøreforhold. Det er ikke sikkert at alle veiene er måkt hvis dette skjer over natten, så man bør være ekstra forsiktig på tur lørdag morgenen, sier hun.

For de som holder til i Oslo-området, vil lørdagen bli bra på værfronten. Det samme gjelder for ytre strøk i Trøndelag.

– Lørdag vil det bli en blanding av nedbør og oppholdsvær. Best vær ser det ut til at det blir i Oslo-området og østover mot svenskegrensen. Det vil komme nedbør i store deler av resten av Norge, sier Skjervagen.

Hvilken form nedbøren tar, sier statsmeteorologen er avhengig av om man befinner seg langs kysten, i innlandet eller oppe på fjellet.

– Ytterst langs kysten kommer nedbøren som regn eller sludd, mens litt lenger inn eller opp blir det snø, sier hun.

Disse slipper unna nedbør søndag

Statsmeteorologen sier det vil være mye oppholdsvær mange plasser søndag, men også en del nedbør.

– Det er vanskelig å si akkurat hvor det treffer. Det kommer an på hvor lavtrykket tar veien og hvor det løser seg opp, sier hun og fortsetter:

– Nå ser det ut til at det vil bli nedbør i fjellet i Sør-Norge, i Rogaland og oppover vestkysten i indre strøk, sier Skjervagen om søndagen i Sør-Norge.

Sørlandet, Møre og Romsdal og Trøndelag slipper unna det meste av nedbøren på søndag, sier meteorologen.

På temperaturfronten så vil det bli varmest langs kysten.

– Det kan være opp mot fem plussgrader, Kristiansand. Det gjelder også vestkysten. Lenger inn i landet blir det litt lavere temperaturer. Ikke fryktelig mange minus, men det blir litt kaldere i deler av Innlandet. I høyden blir det også kaldt, sier hun.

Les også: Meteorologen varsler «blå uke» og sender ut oransje farevarsel

Winter is coming

Fredag må man skalke lukene og fylle opp vedkurven i Troms og Nordland. Da blir det nemlig full storm.

– Det er sendt ut et farevarsel for polart lavtrykk sør i Troms og nordlige deler av Nordland. Lavtrykket treffer i løpet av fredagen. Det vil gi mye snø. Lokalt kan det tilsi mellom 20 til 40 cm og det vil også gi en del vind, sier vakthavende statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Iselin Skjervagen til Nettavisen.

Skjervagen sier det er i disse områdene det kommer noe spesielt vær.

– Resten av Nord-Norge får lite vær. Nordland vil få litt snø i løpet av fredagen, ellers blir det veldig fint, sier hun.

Bra turvær i nord lørdag

Statsmeteorologen kan berolige med at det polare lavtrykket som melder sin ankomst fredag, vil roe seg utover kvelden, og at været lørdag blir kjempefint i hele Nord-Norge.

– Da blir det bra vær for å komme seg ut på tur i sola, sier hun om lørdagen.

På søndag kan nordlendingene vente seg litt mer variert vær. Det ligger nemlig da et lavtrykk å vaker utenfor kysten av Troms.

– Det gjør at det kommer inn litt nedbør i løpet av søndagen. Mest langs kysten av Troms, langs kysten i Nordland og enkelte steder i innenlands i Nordland kan man få lokalt nedbør.

I tillegg til at det vil komme nedbør i Nord, vil temperaturene også holde seg ganske så lave.

– Det er veldig kaldt i Nord for øyeblikket. I dag var det 30 grader minus i Kautokeino, det kaldeste vi har målt så langt denne sesongen. Temperaturene vil holde seg på minussiden fredag, lørdag og søndag. Det ser ikke ut til å bli varmere, sier Skjervagen.

Hun advarer om at temperaturene kan komme ned i tosifret antall kuldegrader i indre strøk og i Finnmark, mens det langs kysten vil bli rundt fem-seks minusgrader.