*Nettavisen* Nyheter.

Polen stemmer frem ny president

Jaroslaw Kaczynski (t.v.) og Bronislaw Komorowski kjemper mot hverandre om å bli president i Polen. Foto: KACPER PEMPEL (Reuters)

Og det ser ut til å bli tett løp mellom Bronislaw Komorowski og Jaroslaw Kaczynski.

05.07.10 09:45

Søndag stemmer polakkene på ny president for landet. Valget blir avholdt etter at den tidligere presidenten Lech Kaczynski døde sammen med flere andre polske toppledere i en flyulykke i Smolensk i Russland den 10. april.

Valget står nå mellom Bronislaw Komorowski, fra det herskende sentrumsalternativet Civic Platform, og Lech Kaczynskis eneggede tvillingbror, den konservative Jaroslaw Kaczynski, fra opposisjonen Law and Justice party. Han var også statsminister i Polen, men fikk ikke nok stemmer og måtte gå av i 2007, skriver BBC News.

Presidentvalget vil være med på å hjelpe til å bestemme hastigheten og omfanget av økonomiske reformer, og å sette tonen for Warzawas relasjoner med sine EU-partnere og Russland, skriver Reuters.

Valgresultatet er ventet å offentliggjøres mandag.

Jevnt løp
Ifølge BBC News tror valgobservatører at valgresultatet kommer til å bli svært jevnt.

De fleste meningsmålinger har signalisert en seier for Komorowski. Men Kaczynski har redusert gapet de siste ukene og har bare ligget fem prosentpoeng etter første stemmerunde 20. juni, skriver Reuters.

Finansielle markeder favoriserer Komorowski som president, og venter seg at han vil arbeide jevnt sammen med den polske statsministeren Donald Tusk.

Kaczynskis katolske fromhet blandet med hans motstand mot utgiftskutt og privatisering, og mistro til EU-byråkrater slår særlig an blant de eldre og mindre pengesterke velgerne, skriver Reuters.

- Jeg stemte på Kaczynski fordi han er ærlig, troverdig og en ekte patriot som vil gjøre det som er best for Polen, sier Ryszard Krysztofik (80) til Reuters etter stemmegivning.

Ønsker forandring
De yngre velgerne i Polen gir derimot uttrykk for et ønske om forandring.
- Vi har sett hva Kaczynski kan gjøre, så la oss nå gi Komorowski en sjanse og se hvordan han opptrer, sier Arkadiusz Navrocki (25) ifølge BBC News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.