Ekteparet trodde de skulle få hjelp med boliglån, men istedenfor ble millioner tatt opp i lån i deres navn.
En 26 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til fengsel i tre år og to måneder for å ha svindlet ekteparet og to andre personer, samt bistått i å hvitvaske penger som andre har svindlet. Han erkjente straffskyld for svindelen, og delvis for hvitvaskingen.
- Vi er fornøyd med dommen og av den grunn ikke kommer til å anke den, sier hans forsvarer, Fisnik Baki, til Nettavisen.
Han er også dømt til å betale 3 millioner kroner i erstatning til ekteparet, samt en million kroner til en annen svindlet, og cirka 150.000 kroner til en tredje svindlet person. Pengene skal dekke gjeld som ofrene har blitt påført av svindleren, og som ofrene har måttet stå til ansvar for overfor bankene.
Les også: Årets mest avanserte svindel: Dette må du gjøre hvis du har trykket deg inn
Politiadvokat Erik T. Hansen i Oslo politidistrikt sier at mannen synes å ha vært en del av et større nettverk som ennå er under etterforskning. Han sier også at etterforskningen har avdekket at ellers lovlydige personer som har gjort seg skyldig i hvitvasking ved å stille sine kontoer til disposisjon for svindlere mot beskjedne beløp. Mer om det lenger nede i saken.
Svindler kamuflert som hjelper
Allerede i oktober 2018 anmeldte ekteparet svindelen. Ekteparet er fra et asiatisk land, og hadde behov for hjelp med å ta opp boliglån i Norge. I Oslo tingrett forklarte ektemannen at de gjennom bekjente hadde blitt introdusert for en mann som skulle hjelpe dem med å søke om boliglån.
Den nå 26-år gamle domfelte var hjemme hos ekteparet på middag, og de opplevde den unge mannen som troverdig. Han presenterte seg som tannlegestudent, og fortalte at han jobbet på et hotell.
Les også: Rekordmange blir forsøkt svindlet: - Målrettet mot enkeltpersoner
Med seg under besøkene, hadde 26-åringen en PC som var programmert til å fange opp sensitiv informasjon, når ekteparet brukte denne PC-en til å logge seg inn på ulike sider for å hente informasjon til bruk i lånesøknad.
Ekteparet ga 26-åringen først lønnsslipper og selvangivelse til bruk i lånesøknad. Senere fikk han også kodebrikke og koden til nettbanken. I retten fortalte ektemannen at han hadde vært skeptisk til å overlevere koder og kodebrikke, men at han hadde fått høre at det var greit.
Se historien om Georges, som ble lånesvindlet av en mann han trodde skulle hjelpe. Artikkel fortsetter under videovindu.
Flere ofre
Med denne informasjonen tok 26-åringen opp en rekke forbrukslån i ekteparets navn. Lånene ble betalt til en konto han hadde opprettet i ekteparets navn. Deretter overførte han pengene til andre personer. Disse tok ut pengene i kontanter, og ga dem til han. Mange av dem er allerede dømt for heleri, som følge av deres befatning med pengene.
Flere personer fortalte lignende historier i Oslo tingrett. En kvinne, som 26-åringen jobbet med, skulle få hjelp til boliglån, og fikk besøk av 26-åringen og hans PC, som var programmert til å fange opp sensitiv informasjon. Etter hvert ble kvinnen kontaktet av flere banker om lån som hun ikke hadde tatt opp. Totalt ble det tatt opp litt over 800.000 kroner i lån i kvinnens navn. 25-åringen er dømt til å betale henne over 1,1 million kroner i erstatning, fordi lånet som kvinnen står ansvarlig for, har vokst med renter.
Artikkel fortsetter under videovinduet.
Fine klær og biler
En annen kvinne fortalte at mannen hennes hadde møtt 26-åringen i en bar. Han hadde presentert seg som en bankansatt som hjalp mennesker med liten egenkapital. «Han hadde fine klær og fin bil, og fremstod som troverdig», forklarte kona i ekteskapet i Oslo tingrett. Derfor hadde de overlevert kodebrikke og koder til mannen, slik at han kunne hjelpe dem. Han svindlet dem for 117.000 kroner, som kvinnen nå skylder banken. Mannen er dømt til å erstatte 157.000 kroner som beløpet nå har vokst til på grunn av renter.
Stort nettverk
Den domfelte 26-åringen er en del av et større nettverk som har drevet blant annet med lånebedragerier. Politiet i Oslo og Møre og Romsdal har i flere år etterforsket bedragerier mot flere personlig fornærmede og banker, og heleri- og hvitvaskingshandlinger.
Politiadvokat Erik T. Hansen, som var aktor i denne saken i Oslo tingrett, sier til Nettavisen at etterforskningen ikke er avsluttet.
- Vi utelukker ikke at det er flere svindlere i dette nettverket og vi har konkrete spor å gå etter, sier han til Nettavisen.
Les også: Vipps med kraftig advarsel: - Ikke klikk på denne lenken
Til nå er det avdekket avdekket lånebedragerier på til sammen 16 millioner kroner i andre personers navn. I 2020 og 2021 har til sammen 24 personer blitt domfelt for heleri og hvitvasking etter å ha hatt befatning med utbytte fra lånebedragerier og ID-misbruk.
26-åringen i denne saken har også hjulpet til med å hvitvaske penger som andre har lurt fra ofre. Blant annet penger fra en psykisk syk person i Nord-Norge som ble lurt for 2,4 millioner kroner, og utsatt for omfattende ID-tyveri. Hennes post ble omadressert til en adresse på Grünerløkka i Oslo.
Begår kriminalitet for småbeløp
Politiet advarer om faren for å bli utsatt for denne form for bedragerivirksomhet, og understreker at bank-id aldri skal overlates til uvedkommende.
Men Hansen påpeker, med bakgrunn hva de har sett også i denne saken, at ellers lovlydige borgere kan bli dømt for hvitvasking ved å hjelpe svindlere.
- Lånesvindlere trenger ofte hjelpere til å ta ut pengene, slik at de selv skal kunne leve i sus og dus på lånte penger som andre holdes ansvarlig for, sier Hansen.
Ofte blir unge mennesker uten fast inntekt brukt som mellommenn. Beløp blir overført til deres konti, for deretter å bli sendt videre, eller tatt ut i kontanter og overlevert svindleren.
- Vi opplever at ungdom og andre, som ikke har fast inntekt selv, takker ja til slike tilbud. I dag, når folk har banken tilgjengelig på mobiltelefonen, kan dette gå fort, og tilbudene kan komme fra mer eller mindre tilfeldige personer de møter på byen. De mottar da et større beløp på kontoen sin, som de tar ut i kontanter. Ofte får de ikke mer enn et par tusenlapper for jobben, sier Hansen og fortsetter.
- Kan smelle hardt
- Det kan smelle hardt for en ellers lovlydige borger som er med på dette, sier Hansen. Han poengterer at hvitvasking er definert som et samfunnsproblem, og at det er straffbart også når personer gjør dette uaktsomt.
- Det er mange som ikke tenker seg om, men som burde ha tenkt at det kunne være hvitvasking. Det er trist å se ellers lovlydige personer bli involvert i straffbar virksomhet på denne måten, sier Hansen.
Han forteller at personer kan gjøre seg skyldig i uaktsom hvitvasking for eksempel hvis en kriminell lyver og sier at han har glemt bankkortet, for deretter å overføre penger til personens konto, som deretter tar det ut i kontanter og gir det til den kriminelle.