RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Svalbard
Svalbard Foto: Greenpeace

Politi fjernet aktivister på Svalbard

- Kulleksport fra Svea tilsvarer utslippene fra hele Norges bilpark i året, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Greenpeace-aktivister ble lørdag klokken ti fjernet av politi fra kullkran på Svalbard.

- Vi klarte å stoppe anlegget i 28 timer. Vi hadde god tone med lokale myndigheter, og operasjonen foregikk rolig, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Kulleksporten tilsvarer årlig utslipp fra Norges bilpark
Han påpeker at skipslasten om bord på Pascha utgjør 70.000 tonn kull, som tilsvarer tre ganger så mye kull som det lokale kullkraftverket i Longyearbyen bruker på et år, 25.000 tonn.

Pascha skal eksportere kullet til portugisiske kullkraftverk mandag morgen.

- Dette viser klart at man tar ut kull i store mengder for kommersiell eksport, og ikke til eget bruk. Og dette gjøres av et statlig selskap.

Han sier at Greenpeace kommer fortsatt til å være i området, men de har ingen planer om å gjenta aksjonen.

Gulowsen understreker at eksporten av kull fra Svea underminerer norsk klimapolitikk og tilsvarer utslippene fra 3 store gasskraftverk eller hele Norges bilpark, over 6 millioner tonn CO2 i året.

Han mener at det er ikke mange, verken i Norge eller andre steder, som er klar over at Norge eksporterer så mye kull fra Svalbard til forurensende europeiske kullkraftverk.

- Vi må stoppe galskapen
- Da Stortinget åpnet for Sveagruva i 2001, var det under forutsetningen at man skulle kun ta ut moderate mengder på 1-2 millioner tonn kull i året. Dette har de ikke gjort et eneste år, sier Gulowsen.

Han forteller at dette har ført til redusert levetid av gruven.

- Man antok at gruven skulle ha en levetid på rundt 30 år, i stedet blir det til rundt 12 år – som betyr at i 2014 vil kullgruva Svea Nord være tom. Derfor har man nå satt i gang diskusjon om hvor vidt man skal åpne ett nytt felt. Dette skal avgjøres neste år, og jeg er glad for at regjeringen ikke har konkludert i denne saken ennå, sier Gulowsen.

Han legger til: - Vi må stoppe denne galskapen. Det henger ikke sammen at Norge skal snakke om hvordan løse klimakrisen, for så samtidig drive statlig kulldrift i ett villmarksområde, sier han.

- Politikerne prater uten å gjøre noe
Greenpeace håper på en ambisiøs og bindende klimaavtale i København i desember. Her krever de et solid oppgjør med kullindustrien, og påpeker at kull er verdens mest klimaskadelige fossile brensel.

- Statslederne må gjøre seg fri fra kullindustrien, hvor kulldriften på Svalbard er en del av dette problemet, sier Gulowsen.

Han påpeker at flere politikere prater om miljø, uten å gjøre noe aktivt.

- Vi trenger statsledere som sikrer en god løsning. Det er ikke blitt bekreftet at Obama eller Stoltenberg skal delta på klimamøtet i København. Derimot skal svenske og danske statsledere være til stede, og det skal også Gordon Brown, sier Gulowsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere