*Nettavisen* Nyheter.

Politi frykter mangelfull kontroll av 13.000 asylsøkere

KIRKENES 20151115. Asylsøkere i ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Hit sendes flyktninger, som passerer den norsk-russiske grensen på Storskog, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Tillitsvalgte i politiet frykter at mangelfull registrering av minst 13.000 asylsøknader gjør at personer som burde vært undersøkt grundigere, slipper gjennom.

18.11.15 06:43

– I en normal asylprosess brukes det alltid tolk. Det stilles mange spørsmål. Det ligger kompetanse bak spørsmålene, og det settes av tid til å få svar. Det sier seg selv at ut fra det mannskapet vi har og tiden vi nå kan bruke på hver enkelt asylsøker, lar det seg ikke gjøre å stille spørsmål på samme måte, sier Carina Fossberg Øisjøfoss til VG. Hun er tillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag i Politiets utlendingsenhet.

– Jeg er like bekymret som min arbeidsgiver for at vi kan glippe på noen, legger hun til.

Selv om avisens kilder understreker at de aller fleste asylsøkerne ikke utgjør en sikkerhetsrisiko, frykter de at den pressede situasjonen kan gjøre at personer som ikke er ønsket i landet, slipper inn.

For å få registrert asylsøkerne raskere, har PU innført det de kaller en «innledende registrering». Siden denne forenklede registreringen ble innført i august, har det kommet minst 13.000 nye asylsøkere

Hovedverneombud Einar Sagli i PU bekrefter at det ikke har vært mulig å gjennomføre fullverdige undersøkelser av de nyankomne, og at det bekymrer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.