Politi-Norge kan bli slått sammen til regioner

Justisminister Grete Faremo (t.h.) hilser den nye politidirektøren, Odd Reidar Humlegård, etter at Øystein Mæland gikk av. Mæland mener Faremo presset ham ut av stillingen.

Justisminister Grete Faremo (t.h.) hilser den nye politidirektøren, Odd Reidar Humlegård, etter at Øystein Mæland gikk av. Mæland mener Faremo presset ham ut av stillingen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

- En reduksjon i antallet politidistrikter må til, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

08.04.13 21:25

Oslo (NTB): Dagens politidistrikter kan bli slått sammen til mellom fem og sju politidistrikter på landsbasis når organiseringen videre skal avgjøres i høst.

Ifølge VG er alternativet med baser i de største byene høyaktuelt i utvalget som har arbeidet med Politianalysen. Utredningen skal leveres til Stortinget før sommeren. Å beholde dagens ordning eller organisere Politi-Norge etter fylke er også blant alternativene.

Saken blir avgjort etter stortingsvalget i høst i forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2014. Justisminister Grete Faremo uttalte i november at hun ønsker en reduksjon fra dagens 27 politidistrikter.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ønsker foreløpig ikke å si nøyaktig hvilket alternativ han ønsker. Men han er klar på at en reduksjon må til for å få mer robuste og kompetente miljøer i Politi-Norges distrikter og særorgan.

- En annen utfordring med dagens modell med 27 distrikter, seks særorgan, samt ledelsen i Politidirektoratet er at kontrollspennet mot 45 ledere blir for stort. Det må etableres en ny strategisk ledelse i politiet, og direktoratets rolle i ledelse og utvikling av norsk politi må forsterkes, sier han til avisa.

Fungerende leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, frykter manglende lokal forankring og beredskap hvis valget ender på oppdeling i et fåtall regioner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.