RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politibarn slapp etterforskning

Foto: Kjetil Magne Sørenes (Finnmarken)
Tipsere navnga barn av politiledere som gjerningsmenn i en tyverisak. Østfinnmark politidistrikt vil likevel ikke opprette straffesak.

- Jeg nekter å sitte stille og se på det som skjer. Dette er uverdig for etaten, sier en politikilde til Finnmarken.

Kilden ønsker å være anonym, i frykt for å miste jobben.

Vedkommende forteller til Finnmarken at det som i utgangspunktet var et simpelt bilbrukstyveri, har utviklet seg til å bli en dekkoperasjon internt i politiet.

Barn av politiledere
Fredag 22. oktober fikk operasjonssentralen i Kirkenes melding om at en bil hadde blitt stjålet et sted i distriktet. Bileieren ringte politiet dagen etter og meldte fra om at bilen var kommet til rette igjen.

- Forholdet vil bli anmeldt, siden bilen er blitt brukt uten eiers tillatelse, sa operasjonsleder Jørn Haga til Finnmarken dagen etter.

Etter det Finnmarken erfarer, ble det besluttet å opprette sak på biltyveriet mandagen etter. Da ble det samtidig bestemt at man skulle gjennomføre tekniske undersøkelser av bilen, for å sikre eventuelle spor.

Navngitt
I mellomtiden fikk politiet opplysninger som inneholdt konkrete opplysninger om hvem som hadde vært med på biltyveriet.

Opplysningene gikk ut på at tre mindreårige gutter under 18 år sto bak. To av dem som ble nevnt, er sønner av to politiledere i Østfinnmark politidistrikt. Ingen av ungdommene har førerkort.

Finnmarken har fått flere tips som inneholder samme informasjon.

Snudde
Saken ble imidlertid aldri anmeldt av bileieren, og det ble seinere besluttet at politiet ikke skulle opprette straffesak.

Påtaleleder Ellen Katrine Hætta uttalte i Finnmarken 29.oktober at det ikke var sikkert at politiet i det hele tatt kom til å gjøre noe mer med tyveriet, i og med at det aldri ble anmeldt av bileieren.

- Hvis vi finner grunn til mistanke, så kan det hende vi etterforsker saken. Men i utgangspunktet så etterforsker vi ikke slike saker dersom ikke eieren ønsker å anmelde, sa Hætta for to uker siden.

Uro og frustrasjon
Flere politikilder forteller til Finnmarken at denne beslutningen har skapt uro og frustrasjon internt i politiet.

- Hvordan kan de tillate seg å la dette passere i stillhet, når de sitter med den jobben de har, sier en erfaren polititjenestemann til Finnmarken.

- Med en gang det ble kjent at to av dem som nevnes som mulige gjerningsmenn er barn av politifolk, så skulle saken umiddelbart ha vært sendt ut av distriktet. Vi har meget strenge habilitetsregler i politiet, sier kilden til Finnmarken.

Men saken ble heller aldri sendt ut av distriktet.

På troverdigheten løs
- Dette er ikke vanlige guttestreker. Bilbrukstyveri og kjøring uten førerkort er straffbare forbrytelser. Da kan man ikke bare skyve det under teppet og ordne opp på egen hånd. Dette går på politiets troverdighet løs, en troverdighet som ikke er veldig god fra før, sier kilden.

Avviser dekkoperasjon
Finnmarken vet at politimester Håkon Skulstad har blitt informert om utviklingen i denne saken.

Politimesteren ønsker imidlertid ikke å kommentere saken overfor Finnmarken, men henviser via sin pressekontakt til påtaleleder Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt.

Rykter
Hun sier til Finnmarken at hun har registrert at det verserer det hun kaller rykter i denne saken. Rykteflommen går på at mindreårige barn av politiansatte var med på biltyveriet.

- Derfor har jeg, i samråd med Statsadvokaten, besluttet at vi kaller inn disse mindreårige og foreldrene til en bekymringssamtale. Dette er noe vi gjør dersom vi ser at unge mennesker er på tur ut på skråplanet, og dersom vi ikke har grunnlag for å opprette straffesak.

- Men hvorfor har ikke saken blitt etterforsket på vanlig måte, slik politiet signaliserte først?

- For det første så ønsket ikke fornærmede å anmelde forholdet. Vi har heller ingen vitner til hendelsen, ingenting vi konkret kan ta tak i. Jeg ser ingen straffesak her.

- Men politiet fikk opplysninger hvor barn av politifolk i distriktet var nevnt som mulige gjerningsmenn?

- Vi oppretter aldri straffesak basert på rykter og anonyme tips, med mindre det er snakk om alvorlige lovbrudd. Denne bilen ble nøkkelstjålet, og det er ikke snakk om noe innbrudd. Dette var en bil som ble brukt ulovlig, og fornærmede ønsker ikke å anmelde saken.

- Så mulig kjøring uten førerkort er ikke alvorlig nok for politiet?

- Visst er det alvorlig, hvis det har skjedd. Men vi har som sagt ikke noe annet enn anonyme tips og rykter å gå på i denne saken.

- Men burde ikke politiet ha opprettet sak på eget initiativ når barn av politifolk nevnes som mulige gjerningsmenn i et straffbart forhold? Er ikke det en ryddig måte å gjøre det på?

- Jeg syns ikke man skal forskjellsbehandle. Det blir litt feil å opprette straffesak utelukkende fordi barn av politifolk har blitt nevnt som mulige gjerningsmenn.

- Dersom vi hadde funnet grunnlag for å opprette sak på dette konkrete forholdet, ville den selvsagt ha blitt satt ut til et annet distrikt, understreker Hætta.

- Har foreldrene, etter det du kjenner til, forsøkt å få til en avtale med bileieren?

- Ikke så vidt jeg vet. Har dette skjedd, så har det foregått på privat basis, og ikke noe som politietaten har vært involvert i.

Bileier avviser avtale
Finnmarken har snakket med eieren av den aktuelle bilen. Han forteller at han valgte ikke å anmelde forholdet da bilen kom til rette igjen. Han avviser at han har blitt kontaktet direkte av politiet i denne saken.

Finnmarken har vært i kontakt med den ene av de to politilederne. Denne ønsker ikke å kommentere saken i det hele tatt, men henviser til påtaleansvarlig.

Det har ikke lyktes Finnmarken å komme i kontakt med den andre lederen.

Les flere saker hos Finnmarken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere