– Det er helt ulike land med forskjellig kultur og ulik praksis for hva som er politiets rolle, sier politidirektøren til NRK.

Flere politifolk mener de har mistet tillit og autoritet blant ungdom det siste halvåret, særlig etter Black Lives Matter-demonstrasjonene i USA. Det mener politidirektøren er en urovekkende utvikling.

- Vi blir framstilt som en veldig voldelig etat som ikke er på lag med innbyggerne, og som diskriminerer enkelte folke- og aldersgrupper, sier driftsenhetsleder Morten Ørn i Vest politidistrikt.

Les også: Politidirektøren om Sian-bråket i Bergen: – Bekymringsfullt

Bakteppet er helgens Sian-markering i Bergen, hvor politiet brukte tåregass mot motdemonstranter, noe de har fått kritikk for i ettertid.

Også USA-ekspert Hilmar Mjelde trekker linjer mellom amerikanisering av den offentlige debatten i Norge og tillitstap for politiet.

Les også: Sylvi Listhaug til angrep på Monica Mæland: - Dette handler om ytringsfriheten

– Det er en skytterkrigsdebatt på hver side. En forenklet svart-hvit forståelse av verden er blitt mer vanlig, sier Norce-forskeren.

Han sier han har sett amerikanskinspirerte begreper som «fake news» og «fuck the police» fra henholdsvis den radikale høyresiden og den radikale venstresiden i Norge i flere år. Begge sider henter uttrykk og retorikk fra USA uten å ta hensyn til hvordan det passer inn i det norske samfunnet.

(©NTB)