RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politidirektoratet om grensekontrollen: – Dette er et signal til asylsøkere

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Den utvidede grensekontrollen er først og fremst et signal til asylsøkere, ifølge Politidirektoratet.

Tirsdag ble det kjent at statsminister Erna Solberg (H) innfører midlertidig ID-sjekk på ferger og andre innfartsårer inn i Norge.

– Det er et signal til asylsøkere. Å søke asyl er lovlig atkomst til Norge, men det kan imidlertid være at de allerede har opphold i et land med beskyttelse, og da må de vurdere om det er hensiktsmessig å søke asyl i Norge. Men påberoper de seg asyl kan de komme til Norge, sier avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

Vurderer passkontroll på buss og tog

Solberg: - Det norske mottakssystemet er i kriseFra og med torsdag morgen må man vise fram identitetspapirer på ferger fra Tyskland, Danmark og Sverige til Norge, pluss på innfartsårer på svenskegrensa.

Den utvidede grensekontrollen varer i første omgang i ti dager.

– Reisende må være forberedt på at det tar litt lengre tid, og vi må understreke at pass er det beste ID-papiret både for voksne og barn. Men det blir utvist fleksibilitet, og ingen nordmenn vil bli stående igjen på kaia, legger Smedsrud til.

Blant annet vil det bli foretatt identitetskontroller på busser og tog til Norge, og fergeselskapene må kontrollere alle sine passasjerer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere