Politidirektoratet sier ja til hijab

Foto: METROPOLITAN POLICE (AFP)

Dermed ligger alt til rette for at minoriterer kan bruke religiøse hodeplagg til politiuniformen.

04.02.09 23:35

Politidirektør Ingelin Killengreen begrunner sin innstilling til Justisdepartementet blant annet med ønsket om å rekruttere bredt og sikre at politiet representerer alle samfunnslag uavhengig av livssyn og etnisitet.

Nyheten ble først kjent gjennom en epost direktoratet sendte til Stavanger Aftenblad:

«Spørsmålet om bruk av religiøst hodeplagg er et prinsipielt spørsmål. Etter å ha mottatt Politidirektoratets vurdering, er det besluttet at Politiets uniformsreglement skal endres slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg sammen med politiuniformen. Endringen vil bli gjennomført i nær kontakt med Politidirektoratet og berørte departementer», skriver departementets kommunikasjonsdirektør Gunnar Johansen i eposten.

- Avhengig av tillit
- Politiet er avhengig av tillit for å kunne skape trygghet, og forebygge og bekjempe kriminalitet. Det er derfor viktig at hele befolkningen kan føle en likeverdighet i sin relasjon til politiet. Dette sikres gjennom god utdanning, samfunnsforståelse og den opptreden den enkelte tjenestemann/kvinne viser i sitt forhold til publikum, uttaler politidirektør Ingelin Killengreen i en pressemelding onsdag kveld.

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

Politidirektoratet understreker viktigheten av at politiet - som landets sivile maktapparat - skal representere et speilbilde av befolkningen, og ikke favorisere spesielle grupper eller etnisk eller religiøs tilhørighet.

- Som et ledd i dette er det av avgjørende betydning å rekruttere tjenestemenn og kvinner som representerer mangfoldet i befolkningen, påpeker Killengreen.

Direktoratet sier de vil komme tilbake til utformingen av bestemmelsene rundt bruken av hijab.

23-åring tok det opp
Saken kom opp etter at Aftenbladet skrev om Keltoum Hasnaoui Missoum fra Sandnes. Hun bruker hijab og har en drøm om å bli politi, og henvendte seg derfor til Politidirektoratet der hun beskrev sin situasjon.

Politihøgskolen har foretatt en undersøkelse av synet på religiøse hodeplagg i andre etater, og konklusjonen ble at andre etater som Forsvaret, Tollvesenet og sykehus aksepterer bruk av hijab, og at det ikke var i strid med uniformsreglementet.

I Storbritannia og USA er det lov å bruke hijab til politiuniformen.

FrP: - Nei, til hijab
Fremskrittspartiet skriver i en pressemelding at de er skuffet over at det nå åpnes for bruk av hijab i politiet.

- Religiøse symboler har ikke noe i politiet å gjøre. Det har gått altfor langt når minoriteter kan kreve at politiet skal rette seg etter deres religion og væremåte. Nok en gang ser vi at det er muslimer som krever særbehandling, sier FrPs innvandringspolitiske talsmann, Per Willy Amundsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Politi

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag