Sist lørdag ble lederen for Sian (Stopp islamiseringen av Norge), Lars Thorsen, fraktet blødende vekk av politiet etter å ha blitt angrepet av rasende demonstranter på Festplassen i Bergen. Tre personer er siktet for forholdene, og politiet tok i bruk tåregass mot demonstrantene.

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier til TV 2 at politiet ser på hendelsen med bekymring.

– At aggresjonen blir rettet mot politiet, er bekymringsfullt og til dels dramatisk. Vår rolle er å sikre trygg gjennomføring av demonstrasjonen for alle, sier hun.

Ny demonstrasjon lørdag

Lørdag inviterer organisasjonen Sian til det de kaller «krenkefest» foran Stortinget i Oslo.

– Jeg tror Oslo-politiet er godt forberedt. Vi er nødt til å appellere til folks sunne fornuft, sier Bjørnland til kanalen.

I en pressemelding fremholder politidirektøren at det er politiets jobb å beskytte ytringsfriheten.

– Det betyr også at politiet beskytter lovlige demonstrasjoner, selv om budskapene kan oppfattes sårende og krenkende for mange. Vi tillater derfor også motdemonstrasjoner. Det vi ikke tillater, er vold, understreker hun.

Les også: Sylvi Listhaug til angrep på Monica Mæland: - Dette handler om ytringsfriheten

Mulig endring i trusselbildet

Sian skriver ifølge Klassekampen følgende på sine nettsider: «Adidasriddere i Bergen ble krenket av vår teologiundervisning 22.8. Vi inviterer derfor til KRENKEFEST på Eidsvolls plass.» Teksten er illustrert med et bilde av en koran som blir tråkket på.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sin åpne trusselvurdering mot nettopp den type aktivitet Sian driver med. I sin siste åpne vurdering fra i sommer skriver PST:

«Når det gjelder ekstrem islamisme, vurderer vi bevisste forsøk på å krenke religionen islam som den viktigste faktoren i trusselbildet mot Norge i tida framover. Det er sannsynlig at slike krenkelser vil medføre radikalisering til ekstrem islamisme.»

Samtidig skriver PST at oppslutningen om ekstrem islamisme har vært lav de siste årene, men at dette kan endre seg.

Les også: Sian: Fikk 200 flere medlemmer etter blodig demonstrasjon i Bergen

Les også: Professor: Sian-lederen kan saksøke staten