RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politieffekter selges på nettet

(Skjermdump)
Sist oppdatert:
Frykter det kan bli brukt av kriminelle.

BA undersøkte lørdag om det var mulig å skaffe politieffekter på nettauksjonene.

På kort tid fant vi skjortemerker, en batong, blålys, en kaskett (hatt) av høyere rang og en politilue av eldre årgang, samt en mengde utenlandske politieffekter.

Politiet frykter at effektene kan bli brukt av kriminelle.

Anders Behring Breivik hadde på seg politimerker 22. juli, som riktignok var forfalsket og kopiert i Praha under et besøk der.

I slutten av oktober ba Justis- og politidepartementet om en tilbakemelding på hvordan misbruk av uniformer kan forhindres. Nå har Politidirektoratet svart.

Tviler på forbud

Direktoratet tviler på om det er formålstjenlig å innføre et forbud som tar sikte på å ramme privatpersoner som skaffer seg politieffekter. Det går frem av et notat BA har fått tilgang til.

Det er i dag allerede forbudt for sivile å utgi seg for å være politi eller å ha på seg uniformer eller andre kjennetegn i det offentlige rom som lett kan forveksles med politieffekter. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil tre måneder.

Derimot påpeker direktoratet og Politiets data- og materielltjeneste at politidistriktene har gode rutiner for å følge opp at utlevert materielle ikke kommer på avveie.

Grov uforstand

I politiets eget uniformsreglement er det ikke tillatt å overlate uniformer, effekter, merker og distinksjoner til utenforstående. Overtramp kan rammes etter straffelovens bestemmelser om grov uforstand i tjenesten.

Politidirektoratet sender nå ut skriv til politidistriktene hvor de understreker viktigheten av at de har gode nok rutiner for innlevering og destruksjon av materiell som ikke er i bruk.

Leder i Politiets Fellesforbund i Hordaland, Kjetil Rekdal, sier han ikke er kjent med hvordan politieffekter havner på nettauksjoner, men han tror ikke det er et utbredt problem.

- Jeg tror politifolk er helt bevisst på at uniformsplagg og annet ikke skal gis bort eller selges, men skal destrueres etter bruk, sier Rekdal til BA.

Les flere nyheter fra Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere