*Nettavisen* Nyheter.

Politiet: - Har gjort en vurdering av truslene som kan oppstå

KONTROLL: Når det norske kongeparet får besøk fra sine svenske og danske kongelige venner 17. mai mener politiet at sikkerheten er på plass. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

KONTROLL: Når det norske kongeparet får besøk fra sine svenske og danske kongelige venner 17. mai mener politiet at sikkerheten er på plass. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Når det norske kongeparet tar imot sine kongelige venner på 17. mai mener politiet at sikkerheten er på plass.

- For oss er dette et stort arrangement som vi bruker en god del ressurser på. Vi har gjort en vurdering av de truslene som kan oppstå, og har ikke mottatt noen henvendelser som truer sikkerheten, sier stabsjef ved Romerike politidistrikt, Hans Holmgrunn til Nettavisen.

At det i år er 200 år siden grunnloven ble ferdig på Eidsvoll i 1814 gjør at grunnlovsfeiringen blir litt mer spesiell. Særlig på Eidsvoll, som Romerike politidistrikt dekker.

- Ingen erfaring med trusler
I tillegg til større arrangementer kommer både det svenske kongeparet og dronning Margrethe av Danmark og hennes mann prins Henrik til Eidsvoll på grunnlovsdagen. Sistnevnte par skal også delta på feiringen i Oslo. Det krever sitt av sikkerhetsoppbudet.

-Dette er kongelige fra våre naboland, og de har en egen sikkerhetspakke rundt seg. Vi har ingen erfaringer med trusler mot kongelige i forbindelse med nasjonaldagen vår, sier politiinspektør ved fellesoperativ seksjon i Oslo-politiet.

- I tillegg har vi faste tiltak som gjøres som følge av at det er kongelige tilstede. Slik det framstår nå har vi ingen sikkerhetsbekymringer, legger han til.

Flere på jobb enn vanligvis
Både politiet i Oslo og på Romerike har planene klare for 17. mai. Det vil være flere politifolk på jobb enn det vanligvis er på grunnlovsdagen.

- Vi går ikke ut med hvor mange folk vi skal ha ute, men det er noe flere enn vanligvis. Grunnen til dette er at det i år er flere arrangementer under selve arrangementet enn det pleier å være, sier Fredriksen i Oslo-politiet.

På Romerike - hvor feiringen på 17. mai blir betydelig større enn vanlig - forventes det at arrangementet blir en suksess.

- Vi forventer og tror at det blir en hyggelig opplevelse for alle, sier stabsjef Hans Holmgrunn.

NRK sender fra Eidsvoll-bygningen
I år har NRK flyttet sin direktesendte 17. mai sending fra Oslo til Eidsvoll. Dagen skal markeres med en utendørs festforestilling i parken utenfor bygningen. I tillegg til de nordiske kongehusene kommer det flere celebre gjester for å markere 200-årsjubulieumet.

Her kan du lese mer om det offisielle arrangementet på Eidsvoll
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.