RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet: - Like ille som før

Foto: Atle Jørstad (iOslo.no)
Sist oppdatert:
Dette er hverdagen, under et halvt år etter storaksjonen mot narkohandel langs Akerselva.

(iOslo.no) Den 18. og 19. august i fjor slo politiet til med «Aksjon Nedre Grünerløkka». Aksjonen skulle avsløre og stoppe den utbredte narkotikahandelen langs Akerselva i Oslo.

I januar 2009, under et halvt år senere, er aggressive narkotikaselgere igjen en del av bybildet. Politiet innrømmer at de har en nærmest umulig oppgave foran seg.

- Kan ikke gi opp
- Det er tilbake til slik det var før aksjonen, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politidistrikt til iOslo.no.

- Var det noen nytte i aksjonen?

- Nytte og nytte. Det skal ikke være sånn. Vi kan ikke gi opp dette, svarer Stølen.

- Men er dette en kamp politiet ikke kan vinne, slik det er nå?

- Ikke politiet alene, men samfunnet kan ikke tape denne kampen. Det er ikke bare politiet som sitter med ansvaret, men sammen kan vi gjøre noe med det, sier Stølen.

(Saken fortsetter under bildet)

Pågriper mange
Han forteller at de har hatt flere møter med både bydelen og beboerne i området, senest onsdag for to uker siden. Og pågripelser gjøres hver dag, ifølge stasjonssjefen.

- Siste døgn pågrep vi syv personer for narkotika bare i kretsen vår. Men det er veldig mange der ute. Når det er så mange selgere, er det mange som kjøper også. Det går også på holdningene til de som kjøper, sier han.

I snitt pågripes ti personer for narkotikakriminalitet hvert døgn. Det er bare i Grønland krets.

- For gærent
- Det er for gærent det som skjer der, sier Stølen.

Selgerne er nesten utelukkende asylsøkere fra Vest-Afrika, ifølge Stølen. På Grünerløkka og nedover Akerselva selges det omtrent bare hasj, mens det også er tyngre stoffer fra Vaterland og bortover mot Jernbanetorget.

- Du sier dette er asylsøkere. Betyr det at integreringen av disse er feilslått?

- De kommer den ene dagen, selger den neste. Så dette har ingenting med integrering å gjøre. Dette er organisert kriminalitet, svarer Stølen.

Har innført besøksforbud
Etter Regjeringens krisepakke, som medfører at Oslo politidistrikt får 100 nye sivile stillinger, gjør at satsingen på å bekjempe narkotikakriminaliteten ved Akerselva kan styrkes betydelig.

- Vi jobber med flere alternativer, men krisepakken får den konsekvensen at den operative tjenesten vil styrkes. Vi får flere folk ute, sier Stølen.

Han sier at det allerede er innført «besøksforbud» for selgerne som blir tatt i området. Det betyr at om du blir pågrepet og dømt for å selge narkotika langs Akerselva, er det ulovlig bare å oppholde seg i 100 meters avstand fra elven.

Vurderer flytting
- Vi må også tenke på om vi skal flytte dem. Det er greit for meg, men er det greit for de nye naboene? Dette vurderes hele tiden, men alt som har med narkotika å gjøre er veldig sammensatt, sier Stølen.

Han mener imidlertid at løsningen er å gå på kjøperne.

- Ingen kjøpere, ingen selgere. De er med på å forsøple området og livskvaliteten til de som bor der. Ingen skal føle seg trygge, kanskje enda mindre i tiden fremover, sier Stølen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere