RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet: - Minst 80 drept på Utøya

Foto: Vegard M. Aas (Vegard M. Aas)
Sist oppdatert:
Dødstallene fra Utøya-massakren stiger.

En person iført politiuniform har fredag ettermiddag skutt flere mennesker på AUFs tradisjonelle sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud.

Til sammen ni alvorlig skadde har ankommet Ullevål sykehus. Luftambulansen går i skytteltrafikk mellom Utøya og Ullevål.

På en pressekonferanse i fire-tiden natt til lørdag, kom politiet med nye uttalelser i forbindelse med omfanget av den tragiske hendelsen.

- Grunnen til at vi ikke har gått ut med dette før nå, er fordi det har tatt tid til å gjennomsøke området. Det vi kan si nå er at det er minst 80 drepte på Utøya. Hendelsen er helt eksepsjonell, fortalte politidirektør Øystein Mæland på en pressekonferanse i Oslo.

Politiet bekrefter at de har pågrepet den mistenkte gjerningsmannen, som justisminister Knut Storberget fredag kveld bekrefter var norsk. Han er tidligere beskrevet som nordisk av utseende.

Politiet utelukker ikke gjerningspersoner, men mistenker foreløpig at det kan være samme person som står bak bombeattentatet i Oslo og massakren på Utøya.

Gjerningspersonen hadde blå genser med politimerke, og samme person skal være observert i Oslo tidligere på dagen. Politiet understreker at personen aldri har vært ansatt i politiet.

Gjerningsperson i avhør
Gjerningspersonen sitter i politiavhør fredag kveld.

- Det at man sprenger en bombe i Oslo sentrum og så gå mot det politiske partiet (skytingen på Utøya red.anm.) peker nesten på at det er en intern ekstremist istedenfor en ekstern ekstremist. Intuitivt er bombingen al-Qaida-relatert, men intuitivt med dette angrepet på Utøya så er dette en gal person, sier Magnus Ranstorp, terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, til Nettavisen.

Les også: - Helt ny situasjon for Europa
Les også: - Kan ha vært 100 kilo sprengstoff

Gjerningsmannen skal ha vært utstyrt med automatvåpen.

Politiet mistenker at det befinner seg eksplosiver på AUF-leiren, Forsvarets bombegruppe er sendt til stedet, melder NTB.

Politiet har opprettet krisetelefon for de pårørende:

32 10 32 82 og 32 10 32 78

Blodbanken i Oslo etterlyser mennesker som har blodtype 0. De kan kontaktes på tlf. 22 77 89 00.

Så fire personer bli skutt
Fylkessekretær Adrian Pracon sa til Varden.no, kort tid etter hendelsen at fire personer var skutt og drept på Utøya.

- Ut ifra det jeg har sett er minst fire personer er skutt og drept. Nå er det full panikk og vi svømmer av gårde for å komme oss i sikkerhet, sier han.

Svømmer bort
TV 2 meldte at øyenvitner så at personer hadde hoppet i sjøen i et forsøk på å svømme bort.

Runar Kjellstad Nygård var på Utøya tidligere denne uken. Han har vært i kontakt med ungdommer som bekrefter skyting på sommerleiren.

- Jeg var på Utøya på onsdag og holdt paneldebatt. Jeg ringte flere av dem som er der, men mange av dem svarer ikke telefonen. Jeg kom fram til en venninne og hun sa: «Jeg kan ikke snakke nå. Det er noen som skyter nå», og så la hun på, sier Runar Kjellstad Nygård til Nettavisen.

- Tok frem et håndvåpen og begynte å skyte
Bjørn Jarle Røberg Larsen, som sitter i Hedmark Fylkesting for Ap, var tidlig i i kontakt med personer på Utøya.

- Det de forteller om er at det kom en mann en liten stund etter bombesmellet i Oslo. Han kom i politiuniform og sa at han var en del av den økte beredskapen. Like etter at han hadde kommet, tok han fram et håndvåpen og begynte å skyte, sa Bjørn Jarle Røberg Larsen til Nettavisen.

- Det er nok lite sannsynlig at liv ikke har gått tapt der.

Rødberg Larsen var sist i kontakt med folk på Utøya litt før klokken 19 fredag kveld.

- Folk gjemmer seg i busker og kratt og i huler. Noen har i desperasjon lagt på svøm fra øya og inn til land, og da er du ganske desperate fordi det er kaldt og langt inn til land, sier han.

Toppolitikere var innom
Flere profilerte personer har vært og skal til Utøya for å holde taler.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland holdt tale på Utøya fredag, og statsminister Jens Stoltenberg skulle etter planen holde tale der lørdag.

Flere analytikere har tidligere advart om at terrorgrupper har planlagt Mumbai-lignende terroraksjoner i europeiske byer. I fjor høst ble et titall mennesker pågrepet i Frankrike mistenkt for å ha planlagt et slikt terrorangrep.

Om lag 160 mennesker ble drept da ti terrorister utstyrt med håndvåpen og granater gikk til angrep på sivile i Mumbai i India i november 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere