Politiet: - Sikkerheten er en utfordring

Pegida protestmarsj rundt og utenfor rådhuset i Oslo forrige mandag. Pegida, med Max Hermansen som frontfigur (bildet), demonstrerer mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam.

Pegida protestmarsj rundt og utenfor rådhuset i Oslo forrige mandag. Pegida, med Max Hermansen som frontfigur (bildet), demonstrerer mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Pegida i Norge trosser tyske terrortrusler og håper på 400 deltagere i dagens islamfiendtlige marsj.

19.01.15 11:41

Tysk politi opplyser søndag at det er fremmet en terrortrussel mot den islamfiendtlige bevegelsen Pegida (Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten) i Dresden, Tyskland. Det har ført til at politiet nekter bevegelsen å gjennomføre den planlagte marsjen i Dresden mandag kveld.

Den norske Pegida-talsmannen opplyser til Nettavisen at mandagens marsj i Oslo går som planlagt fra Rådhuset klokken 18.00, til tross for terrortrusler i Tyskland.

- Frykter du at Pegida kan også være et terrormål i Norge, Max Hermansen?

- Nei, jeg er ikke redd for terroren. Jeg er redd for framtiden til mine barn og barnebarn, sier Hermansen til Nettavisen.

- Vi vet at det er mange mennesker i Norge som i dag lever under et daglig terrorregime. Mennesker blir tvangsgiftet og utsatt for kjønnslemlestelse, og homofile blir undertrykt og får livskvaliteten sin ødelagt på grunn av at de frykter vold og annen kriminalitet, fortsetter Hermansen.

- Håper på 400
I Dresden deltok 25.000 mennesker i Pegida-marsjen første mandagen etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Oslo-politiet anslo at 190 mennesker deltok i Pegidas første marsj i Oslo forrige mandag. Hermansen håper at dobbelt så mange deltagere vil slutte seg til mandagens marsj.

- Jeg vil være glad hvis vi kommer opp i 250 deltagere, men jeg håper på at vi blir 400, sier Hermansen.

- Vi får nok ikke så mange deltagere som reiser langveisfra som på mandag for en uke siden. Vi kan ikke forvente at de har tid og penger til å komme hver gang. Men jeg tror det blir et høyere oppmøte enn forrige gang, sier Hermansen.

- Hvorfor det?

- Det er så mange som forteller meg at de er 110 prosent enig med det Pegida står for. Det er utrolig mange støtteerklæringer som kommer inn. Det som en del sier, dessverre, er at av hensyn til jobb, familie og venner kan de ikke stå fram, sier Hermansen.

Politiet i Oslo opplyser til Nettavisen at Pegida har varslet politiet om at de har intensjon om å gjennomføre marsjen som planlagt. Men politiet synes det er vanskelig å anslå antall deltagere i kveldens marsj.

- Vi ser at de har ambisjoner om å gjennomføre demonstrasjoner flere steder i Norge. Det kan bidra til de blir umiddelbart færre. Det engasjementet som er på sosiale medier, stemmer veldig ofte ikke med det faktiske engasjementet. Så det er vanskelig å si noe om antallet, sier stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet).

Stabssjef i Oslo Politidistrikt, Johan Fredriksen. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)


- En utfordring i dagens situasjon
Fredriksen sier politiet i Oslo er godt kjent med terrortruslene i Dresden.

- Vi følger situasjonen i Europa og forholder oss til de trusselvurderingene som kommer fra norske forhold. Og det vi registrerer er at det er en veldig uoversiktlig situasjon i Europa, lite forutsigbar. Men samtidig skal samfunnet fungere og gå sin gang i størst mulig grad. Slik er det, sier Fredriksen.

- Det er flere aspekter ved denne typen demonstrasjoner. Det er demonstrasjonen isolert sett, at den kan gjennomføres med arrangørens ønske og de premissene politiet har lagt for gjennomføringen. En annen ting er at vi må ta høyde for sikkerheten i arrangementet, og det er en utfordring i dagens situasjon. Arrangørene har også selv et ansvar når det gjelder sikkerhet. Så bildet er kompleks.

- Elefanten i rommet
Hermansen tror også at medieoppmerksomheten den siste uken har ført til at flere har fått med seg hva bevegelsen står for, og dermed medføre at flere vil slutte seg til marsjen.

- Men hvorfor tror du det er flere som stiller i dag enn forrige marsj, Hermansen?

- Fordi det tause flertallet ser at det er nødvendig å gjøre noe med den store, islamske elefanten i rommet. Dette er først og fremst mange vanlige mennesker som ser hva de store demografiske endringene medfører i hverdagen. Det er mer vold, og det er flere på trygd, hevder Hermansen.

Tidligere SV-topp Akhtar Chaudhry er svært kritisk til budskapet som Pegida står for, og synes det er beklagelig at flere nordmenn slutter seg til den islamfiendtlige marsjen i kjølvannet av terroren i Paris.

- Det er en polarisering som er i ferd med å skje. Her er det ytterliggående krefter som står mot hverandre og styrker hverandre på bekostning av fellesskapet. Og det er selvsagt verken ønskelig eller hyggelig, sier Akhtar Chaudhry til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet).

Tidligere SV-topp Akhtar Chaudhry. Foto: (NTB scanpix)


- Ikke noe nytt
Chaudhry reagerer på at Pegida-talsmannen bruker karakteristikker som «den islamske elefanten i rommet».

- Det er ikke noe nytt at krefter på høyresiden bruker denne typen karakteristikker om muslimer, akkurat som muslimer i de ekstreme miljøene bruker karakteristikker på den jevnlige europeer eller vestlige borger. Det er språk som disse bruker for å rekruttere til seg. For oss er det viktig at vanlige borgere klarer å holde hodet kaldt og hjertet varmt, og søker kunnskap rundt oss, slik at vi ikke blir lurt av ekstremister på høyre eller blant muslimer.

- Dette er tiden for å hente inn kunnskap om hverandre og søke løsninger som styrker fellesskapet, og ikke ytterkantene.

- Jeg er like bekymret for mine barn og barnebarns fremtid og sikkerhet. Men jeg søker andre løsninger for å levere et bedre samfunn og en bedre verden enn dem som er på ytterkantene, sier han.

«Muslimjævel»
Under forrige marsj ble en TV2-reporter kalt for «muslimjævel» av en marsjdeltager på direktesendt TV. Hermansen sier de har foretatt grep for å hindre at noe lignende skal skje igjen.

- Vi har sagt klart ifra i invitasjonen til den andre Pigida-marsjen i Oslo at vi ikke vil ha med noen ekstremister eller andre som ønsker å ødelegge for oss, sier han.

- Hvordan definerer du ekstremister, Hermansen?

- Jeg definerer ekstremister som folk som er voldelige og oppfordrer til vold, sier Hermansen.

Myke og harde tiltak
Chaudry mener en rekke tiltak må på plass i kjølvannet av de brutale terrorangrepene i Paris for snart to uker siden.

- Det er et register av handlinger som trengs, både myke og harde tiltak. Vi trenger en bedre og mer inkluderende skole, gode sosiale tiltak og et samfunn som er åpent og inkluderende, Vi trenger våkne foreldre, våkne idrettsledere og våkne religiøse ledere. Vi trenger et politi som har virkemidlene til rådighet for å følge opp folk som kan komme på skråplanet, sier Chaudry.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.