*Nettavisen* Nyheter.

Politiet advarer - Jenter legges nakne ut på nett

Bilder av jenter fra Bergen legges på nettet. Bildene og informasjon som kan identifisere jentene er sladdet av BA. Politiet får en rekke tips om slike bilder, ifølge Tone Loftesnes Kornli, leder for Ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon. Foto: Skjermdump Foto: MAGNE TURØY/Skjermdump

Legges ut med fullt navn og bilde, uten at jentene vet det selv.

(BA.NO): Et anonymt guttenettverk samarbeider om å finne private bilder av jenter helt ned i 15-16-årsalderen. Flere av jentene er fra Bergen og andre steder i Hordaland.

Nakenbilder

Jentene er til dels lettkledde eller nakne. Mange av bildene er svært seksualiserte, skriver ba.no.

Bildene publiseres på et offentlig nettsted – uten at jentene vet om det.

Det internasjonale nettstedet har eksistert i flere år.

Gutter og menn fra flere steder i landet samarbeider om å få tak i bilder av jenter, hvorpå de publiserer bildene og i mange tilfeller indentifiserer jentene i håp om at andre vil dele flere bilder.

På nettstedet spør brukerne spesifikt etter bilder av navngitte jenter, eller jenter fra bestemte steder.

Siden skal for et par år siden ha blitt stengt av FBI, men har kommet tilbake. Serveren til nettstedet er plassert i utlandet, slik at det blir svært vanskelig for norsk politi å etterforske.

– Flere under 18 år

Hans Marius Tessem, leder for tjenesten Slettmeg.no, kjenner godt til nettstedet. Han forteller at siden var nede en periode, men at den de siste månedene har blomstret opp igjen.

– Akkurat denne siden har fått festet seg i Norge. Den har mange norske brukere, og flere av bildene som lastes opp er av jenter helt ned i 15-16-årsalderen, sier han.

Han understreker at det nettverket driver med er ulovlig på flere plan.

– Man kan straffes etter åndverksloven, i og med at bildene rettmessig ikke tilhører vedkommende som deler bildet på nettstedet. De som laster opp bildene kan også straffes etter straffeloven da bildene i svært mange tilfeller oppleves som krenkende, sier Tessem.

Krevde penger for å slette

Han sier de gjentatte ganger har tatt kontakt med nettsiden for å få bilder slettet.

– Kommunikasjonen med dem er svært tidkrevende og vanskelig. De har i perioder krevd betaling for å slette bilder. I andre tilfeller har de krevd å få tilsendt et nytt bilde av jenten som ønsker å slette et bilde, for å kunne sammenligne bildene og se om det virkelig er henne, sier Tessem.

Han råder jenter som ønsker bilder slettet til å ta kontakt med det aktuelle nettstedet selv.

Vil ha skolen på banen

Tone Loftesnes Kornli er leder for Ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon. Hun kjenner ikke til denne konkrete nettsiden, men sier politiet får en rekke tips om nakenbilder som ulovlig havner på ulike nettsider.

– Normalt er dette lukkede sider. At dette foregår på en side som er helt åpen og at jentene legges ut med fullt navn er svært uheldig. Det er forferdelig for de jentene dette går ut over, sier hun.

Hun tror mange slike bilder er tatt i helt andre sammenhenger.

– En klassiker er at slike bilder er tatt mellom to parter i et forhold. Så tar forholdet slutt, og bildene spres over alle vinder, sier Kornli til BA.

Ber foreldre følge mer med

Hun sier politiet bruker mye tid på forebyggende arbeid i skolen.

– Vi pleier å fortelle elever at det bildet eller den kommentaren de ikke ville hengt opp på veggen i klasserommet, skal de heller ikke publisere på nettet. Det er viktig å snakke om konsekvenser og holdninger, sier Kornli.

Hun ber også skolen ta mer ansvar og få sosiale medier på timeplanen, også på foreldremøter.

– Det nytter ikke å stå på foreldremøter og bare snakke om innetider, lekserutiner og sunne matpakker. Hva barna gjør på nettet bør i større grad diskuteres. Foreldre må involveres seg mer og få mer opplæring. De må sette seg inn i hvilke nettsider barna besøker og hva de gjør der, sier hun.

Fakta

Her kan du få hjelp

Hun foreslår foreldreopplæring allerede tidlig på barneskolen.

– Dersom dette hadde kommet på agendaen allerede for tredjeklassinger og deres foreldre, tror jeg vi hadde klart å unngå mye av det vi ser skjer på ungdomsskolen i dag. Barn trenger klare retningslinjer for hva som bør deles og hva man kan skrive på sosiale medier, påpeker Kornli.

Kripos-aksjon

I fjor høst gjennomførte Kripos en aksjon mot spredning av stjålne bilder og filmer, den såkalte Snapchat-saken.

Bakgrunnen for aksjonen var et tjenesten SnapSave ble hacket. SnapSave er en applikasjon som muliggjør lagring av bilder som er sendt via Snapchat uten at avsenderen er klar over det. Et stort antall bilder kom på avveie, og det viste seg at bildene ble spredt gjennom nettverk i Norge.

Etterforskning avdekket spredning av stljåne bilder. En rekke IP-adresser ble knyttet til spredningen.

Kripos bekrefter overfor BA at en rekke av bildene havnet på nettstedet der nakenbilder av jenter deles.

Deling av materiale som er fremskaffet ved datainnbrudd er å anse som informasjonsheleri og kan straffes med bøter eller fengsel.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag