Netthandel blir mer og mer populært, og det gjør også deltakelsen på tilbudsuken Black Week.

En fersk, landsomfattende undersøkelse, som Opinion har gjennomført for Prisjakt, varsler rekordbesøk denne uken, både på nett og i vanlige butikker og kjøpesentre:

- Aldri tidligere har flere nordmenn svart at de kommer til å benytte seg av tilbudene under Black Week og på Black Friday, sier daglig leder Are Vittersø i Prisjakt.

Men jo flere av oss som handler på nett, jo mer attraktivt er det for svindlere å lure oss der.

Mandag går Øst politidistrikt sin nettpatrulje ut på Facebook og advarer. De omtaler julenetthandel og Black Week som «en gylden mulighet for nettsvindlere å lure dere»:

- Vi vil derfor anbefale dere å være ekstra observante i tiden fremover, skriver politiet.

Les også: Advarer mot svindelmetodene som florerer nå: - Skaper falsk trygghet

- Nettsvindlere sender falske e-poster og sms'er og utgir seg blant annet for å være fra Posten eller Bring. Svindlerne prøver å lure deg til å betale porto eller oppgi personlige opplysninger til senere svindelforsøk. Om du har handlet på nett og venter en pakke kan det være lett å la seg lure, skriver politiet, og legger ved et bildeeksempel.

- Vi får stadig henvendelser fra folk som har mottatt slike mail eller sms, men det er nok de færreste som varsler politiet hver gang de mottar en slik svindel-mail, sier Jostein Dammyr, faglig leder Nettpatruljen Øst, til Nettavisen.

- Noen lar seg også lure, men jeg har dessverre ikke noen tall på hvor mange som har anmeldt dette lett tilgjengelig, legger Dammyr til.

En ting som bør få alarmklokkene til å ringe her er at Posten Norge og PostNord (som begge står oppført som «avsendere» i form av navn eller bilde) er to ulike selskaper.

Les også: Vipps med kraftig advarsel: - Ikke klikk på denne lenken

Det er heller ikke vanlig at noen av de to firmaene starter mailen sin med «Kære klient». Det kan også være lurt å sjekke avsenders e-post, som i dette tilfellet er sensurert av politiet, men som neppe sluttet med posten.no eller postnord.no.

Nettpatruljen har følgende tips:

  • Ikke trykk på lenker dere mottar i slike eposter eller sms'er.
  • Ikke oppgi personlige opplysninger og ikke betal før du er helt sikker på at avsender er den de utgir seg for å være.
  • Er du usikker på om det er ekte – ta kontakt med kundeservice til avsender. Eller ta kontakt med oss her dersom du ønsker råd.
  • Spre ordet videre slik at dine venner og bekjente kan unngå å bli lurt.